Den Helder Suns mist sterkhouders maar laat basketballers Leiden op intensiteit toch zweten [video]

Suns-topscorers Bolden Brace en Ben Kovac kijken toe bij een dunk van Emmanuel Nzekwesi.

Suns-topscorers Bolden Brace en Ben Kovac kijken toe bij een dunk van Emmanuel Nzekwesi.© Foto Taco van der Eb

Ruud Ramler
Leiden

Den Helder Suns kon koploper Leiden veel langer dan voor mogelijk gehouden heel sterk partij bieden. Pas diep in het laatste kwart werd het verschil gemaakt, 90-81.

Zestig procent van de vaste basis was niet inzetbaar bij Suns. Tom Koopman, die herstelt van een enkelblessure, en Boyd van der Vuurst de Vries met een schouder uit de kom kregen gezelschap van Stan van den Elzen die uit voorzorg aan de kant werd gehouden om zaterdag tegen Feyenoord te kunnen spelen.

Een confrontatie die de ploeg dit seizoen al twee keer won in de Sportlaan en daar op 24 april ook een affiche is in de eerste bekerronde.

De extra aanpassing in de line-up maakte duidelijk dat coach Peter van Noord zijn ploeg op voorhand weinig kansrijk achtte bij de koploper. Maar de enthousiaste underdog deed tot diep in het vierde kwart op intensiteit goed mee.

Om de smalle basis waar de Amerikaan Bolden Brace (22 punten) een heldenrol opeiste waar mogelijk rust te gunnen, werd naast David Idada ook Xyon Rivers in de rotatie meegenomen. Voor die spelers de beste leermomenten op dit vlak.

Het eerste kwart was na een 17-23 voorsprong met 24-26 voor Suns, waar ook Ben Kovac (26 punten) zijn verantwoordelijkheid nam. De bezoekers die onder de gegeven omstandigheden bij vlagen boven hun vermogen speelden, sloegen daarna zelfs een gat van acht punten (30-38) waarna de marge halverwege toch weer twee was (44-46).

Het duurde tot 49-48 in het derde kwart eer de thuisclub op voorsprong kwam. Toen de laatste tien minuten aanbraken was het nog steeds een wedstrijd, 65-67.

Pas in de eindfase kon Leiden de verhoudingen herstellen.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen