De kaasmarkt is leuk en gezellig, maar zonder AZ zou hij minder bekend zijn | column Brian Wijker

December 2004: AZ-voorzitter Dirk Scheringa poseert voor het slaan van de eerste paal van het nieuwe stadion.
© Foto ANP/Toussaint Kluiters

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad gaat Brian Wijker in op de relatie tussen AZ en de gemeente Alkmaar.

Ze stonden vorige week samen gezellig en goedlachs op de foto: burgemeester Emile Roemer van Alkmaar en AZ-directeur Robert Eenhoorn. In het stadion werd een zogenaamd convenant ’samenwerking’ getekend. Club en stad slaan de handen vanaf nu nauwer ineen.

Sinds het instorten van een deel van het stadiondak in 2019 is de liefde tussen stad en voetbalclub weer opgebloeid. Zo kreeg AZ een garantstelling van circa tien miljoen euro van de gemeente voor de bouw van het nieuwe dak.

Jarenlang heerste er veel frustratie onder AZ-supporters over de manier waarop de gemeente de club in hun ogen structureel tegenwerkte. AZ zelf vond dat ook en verhuisde na veel gesteggel over een nieuw te bouwen trainingscomplex in Alkmaar naar Wijdewormer. En dan was er nog dat stadiondossier, begin deze eeuw. De overgang van De Hout naar de Kooimeer had niet langer op zich moeten laten wachten, of AZ was tenondergegaan.

In 2003 besloot burgemeester Marie van Rossen de politie te benaderen, na bedreigingen van AZ-supporters aan het adres van meubelzaak Van Til op winkelgebied Overstad. Die winkel maakte bezwaar tegen de komst van detailhandel bij het nieuw te bouwen AZ-stadion, dat ’Kooimeer Plaza’ zou worden genoemd. Van Til werd eerst beklad en daarna lagen er een kogelbrief en dreigbrief op de deurmat, afkomstig van AZ-fans die niet waren gediend van de bezwaren van de meubelzaak. Als er geen nieuw stadion zou komen zou dat het einde van hún voetbalclub betekenen. Van Til zei later overigens dat hij helemaal nooit bezwaar heeft gemaakt tegen de komst van winkels bij het nieuwe stadion.

(Tekst gaat verder na de foto)

Maart 2010: burgemeester Piet Bruinooge overhandigt Dirk Scheringa het ere-insigne van de gemeente Alkmaar. Baukje Scheringa staat Dirk terzijde. Ook Herrie en Berrie zijn blij.
© Foto Joop Boek

Het stadion kwam er uiteindelijk zonder detailhandel. Maar de band tussen Alkmaar en AZ bleef een ongelukkige, ook onder burgmeester Piet Bruinooge, die zelf meermaals aangaf niet zo veel op te hebben met voetbal. Uitgefloten werd de burgmeester als AZ een prijs had gewonnen en hij een woordje mocht doen.

Bij de gemeente Alkmaar lijkt nu meer het besef aanwezig dat AZ een essentieel onderdeel is van de stad. En dat het aanzien van Alkmaar een stuk minder zou zijn zonder topvoetbalclub. Want de kaasmarkt is gezellig en leuk. Maar ook daar zouden minder mensen van afweten als AZ er niet was geweest.

De gehele aflevering van de AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen