Bewegend Verleden: Zagen, timmeren, metselen... schaften! [video]

Met ogenschijnlijk gemak legt een jongeman ongeveer vijftien bakstenen op zijn schouder. Een matje er tussen moet het draaglijker maken. En dan hop, op de ladder naar boven…. Even 25 treden in een soort looppas. De stapel stenen kunstig los balancerend.

De voorman blaast de toeter. Hét sein in de middag voor de werklieden om hun gereedschap neer te leggen en naar huis te keren voor de schaft.

De metselaar doet zijn werk zo geroutineerd en daardoor vliegensvlug, dat de filmcamera er moeite mee heeft zijn handen scherp in beeld te krijgen.

Na het klinken van de lunchtoeter keren alle lieden van de bouwplaats huiswaarts om te eten. Sommigen gaan te voet, andere nemen de fiets. Het rijwiel hier in beeld is voorzien van een glimmende carbidlamp boven op het stuur.

1 / 4
Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de bouw van de wijk Alkmaarse wijk Rochdale.

Multatuli schreef het in zijn Max Havelaar: ’De ziel van den mens groeit niet van loon, maar van den arbeid die het loon verdient.’ En wat is er in het verleden hard gewerkt. Keihard moet het vaak zelfs zijn geweest!

Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in de film die eind jaren twintig van de vorige eeuw is gemaakt bij de bouw van de Alkmaarse wijk Rochdale.

(Tekst gaat door onder de foto)

Als kraaien in een kale boom staan verschillende timmerlieden gesmeerd samen te werken op grote hoogte. Houten balken worden samengevoegd tot een mooi skelet voor de daken van Rochdale. Op de achtergrond een weids Hollands polderlandschap.

De architect van de huizen, de heer P.J. van der List, bediende zelf de camera. De diverse werkzaamheden die deze wijk aan de toenmalige rand van Alkmaar hebben gevormd, brengt hij prachtig in beeld.

Bijna alles gaat met de hand: zagen, timmeren, metselen. Het lijkt alsof het vanzelf gaat, maar wat moet dat toch enorm zwaar zijn geweest. Kijk alleen maar naar de forse stapel bakstenen die balancerend op de schouder via een ladder naar boven worden gebracht. Heel wat keren per dag. Diverse werkzaamheden in het filmpje zien er gevaarlijk uit. Het ging dat ook wel eens mis, lezen we in de krant van 1924: een arbeider valt van een balk in de nok van een woning in aanbouw.

Gelukkig klinkt rond de middag de toeter en mogen de vaklieden naar huis voor een warme hap.

Lees ook: Bewegend Verleden: de stratenmakers van de Alkmaarse wijk Rochdale, begin jaren ’20

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.