AZ vecht zich langs Willem II, ondanks razendsnelle rode kaart en twee afgekeurde doelpunten [video]

Owen Wijndal, aanvoerder na de rode kaart voor Teun Koopmeiners, in actie.© Foto ANP

Theo Brinkman
Tilburg

Een razendsnelle rode kaart en daarna ook nog eens twee afgekeurde doelpunten: het leek voor AZ zaterdag in Tilburg een treurige avond te worden. Maar de tegenslagen kregen AZ er niet onder. Eén doelpunt van Albert Gudmundsson was genoeg voor de zwaarbevochten overwinning (0-1).

De oerkreten van de AZ-spelers, toen een vrije trap van Willem II een kwartier voor tijd niets opleverde, waren veelzeggend. De boodschap: wij gaan hier hoe dan ook winnen, ook al staan we met ons tienen. De onverzettelijkheid bij AZ was enorm en werd alleen nog maar groter.

AZ werd al na vijf minuten in moeilijkheden gebracht door een eigen speler. Teun Koopmeiners nam tijdens de opbouw de bal verkeerd aan en in zijn poging de fout te herstellen ging hij vervolgens vol op de enkel van Vangelis Pavlidis staan. Het leverde Koopmeiners een rode kaart op. Met 4 minuut 32 op de klok was het de snelste rode kaart van AZ in de eredivisie ooit.

(Tekst gaat verder na de foto)

Scheidsrechter Kevin Blom geeft Teun Koopmeiners rood.© Foto ANP

Zo moest AZ dus 85 minuten lang met tien man spelen. Alleen maar achterover hangen en proberen de schade te beperken was daarbij geen optie, want in de strijd om de tweede plaats is een gelijkspel tegen Willem II geen geweldig resultaat. AZ moest derhalve proberen zelf ook zoveel mogelijk tot aanvallen te komen.

Dat lukte in de eerste helft behoorlijk. De positie van Koopmeiners werd overgenomen door Dani de Wit (in de basis omdat Calvin Stengs vanwege knieklachten ontbrak), terwijl de vleugelaanvallers Albert Gudmundsson en Jesper Karlsson afwisselend extra werk moesten verrichten op het middenveld, om Willem II te ontregelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo wist AZ met veel strijdlust Willem II te neutraliseren en zelf in balbezit af en toe tot aardige aanvallen te komen. Grote kansen leverde dat in de eerste helft niet op, maar in de tweede helft kwamen die er wél. Het leek zelfs wel of niet AZ, maar Willem II met een man minder speelde. AZ controleerde de wedstrijd, was agressiever en het was ook nog veel beter aan de bal.

Zie ook: Excuses van Koopmeiners in kleedkamer AZ - verhaal met reacties

Een kwartier na rust leek AZ de beloning te krijgen, toen Myron Boadu na een mooie pass van Fredrik Midtsjø knap scoorde. De goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten later leek AZ alsnog op voorsprong te komen, nu via Albert Gudmundsson. Opnieuw stond Midtsjø met een keurige pass aan de basis.

Hij stuurde Jonas Svensson op pad, die teruglegde op Gudmundsson. Die schoot raak. Maar ook dit doelpunt werd afgekeurd, nu na tussenkomst van de VAR. Die vond dat de bal over de achterlijn was geweest voordat Svensson hem teruglegde.

Drie keer bleek scheepsrecht voor AZ. Na 72 minuten was het dan toch 0-1. Gudmundsson was de gevierde man, na goed voorbereidend werk van Boadu en Jesper Karlsson. Het schot van Karlsson werd nog gestopt door keeper Aro Muric, maar in de rebound tikte Gudmundsson raak.

Pas daarna drong Willem II meer aan, maar AZ overleefde. Ook twee hachelijke momenten in de vijf minuten blessuretijd kwam AZ goed door.

Willem II – AZ 0-1

72. Gudmundsson 0-1

Rode kaart: 5. Koopmeiners (AZ).

Willem II: Muric; Owusu, Van Beek, Holmén, Köhn; Spieringhs (76. Selahi), Trésor, Llonch (46. Saddiki); Nunnely (76. Köhlert), Wriedt, Pavlidis.

AZ: Bizot; Svensson, Letschert, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (89. Clasie), De Wit, Koopmeiners; Gudmundsson (89. Aboukhlal), Boadu (89. Duin), Karlsson (82. Reijnders).

Koopmeiners loopt balend van het veld.© Foto ANP/Ed van de Pol

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen