Mekkerende maaiers keren terug in Hoorn; grazende schapen in de Bangert en Oosterpolder goed voor groen en biodiversiteit

Martijn Mak
Hoorn

Voor het derde jaar op rij worden delen van Hoorn ’gemaaid’ door een kudde van zeker 100 grazende schapen. De dieren zijn tijdens het paasweekend te zien in de Bangert en Oosterpolder, op het gras langs De Marowijne.

’Naast dat het bezoek van de schapen Hoorn iets gezelliger en mooier maakt, is het goed voor het groen en de biodiversiteit’, aldus de gemeente. ’Schapen eten niet al het gras in één keer op, zoals een maaimachine het wel in één keer wegmaait. Insecten kunnen daardoor overstappen naar volgende stukken groen. Zaden van bloemen en bomen worden door de vacht van de schapen op een natuurlijke manier verspreid en de ontlasting van de dieren zorgt voor een natuurlijke vorm van bemesting.’

(Tekst gaat door onder de foto)

Grazende schapen langs de Marowijne.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Na enige tijd te hebben gegrazen in de Bangert & Oosterpolder, gaan de dieren naar een andere locatie. Het ’maaien’ gebeurt bijvoorbeeld ook langs delen van de Rijnweg en de Scheldeweg, langs het Knakenpad en achter de Cees Buddinghof (tegen de spoorlijn). Dit duurt nog tot en met november.

Na een succesvolle proef in 2019 besloot de gemeente Hoorn om in 2020 opnieuw schapen te laten grazen. Op meer plekken werden meer schapen ingezet. Ook dit jaar zijn de dieren dus terug.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen