Ecologen gaan op zoek naar beschermde diersoorten op terrein Kan Palen, voordat grondsanering voor woningbouw start

Ecologen gaan zoeken naar beschermde diersoorten als vleermuizen, huismussen (foto) en kleine marterachtigen op het terrein van Kan Palen.© Foto Hein Flach

Van onze verslaggever
Zaandam

Ter voorbereiding van de grondsanering en woningbouw op de voormalige werf van Kan Palen gaan ecologen ter plaatse onderzoek naar beschermde diersoorten.

Kan Palen ligt tussen de Pro Patriastraat, Oostzijde en Hof van Zaenden. Het is meer dan honderd jaar in gebruik geweest om er houten palen te impregneren waarbij middelen zoals creosootolie rijkelijk werden gemorst en gevaarlijke stoffen werden begraven.

Tussen april en september dit jaar bezoeken natuuronderzoekers tien keer het terrein. Een deel van de onderzoeken naar bijvoorbeeld vleermuizen, huismussen en kleine marterachtigen wordt in schemer en nacht uitgevoerd, kondigt de gemeente Zaanstad aan via een bewonersbrief. De ecologen/veldwerkers zullen herkenbare hesjes of oranje jassen dragen.

Inmiddels werkt een architect aan het beeldkwaliteitsplan, met indeling van bebouwing, tuinen en openbare ruimte. Later dit jaar worden bewoners uitgenodigd voor een online bijeenkomst waarin sanering en bouwplan uitgelegd worden. Er staan 750 woningen gepland.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.