Gemeente Castricum doet aangifte tegen Parnassia om illegale bomenkap en staakt bestuurlijke gesprekken: ’Het vertrouwen is weggeslagen’

Bosperceel op Duin en Bosch.
© archieffoto ronald goedheer
Castricum

De gemeente Castricum heeft vrijdag aangifte gedaan van mogelijk illegale bomenkap op het landgoed Duin en Bosch. De gemeente heeft vanwege het incident alle bestuurlijke gesprekken met Parnassia stopgezet.

Eigenaar Parnassia Groep heeft afgelopen donderdag zonder toestemming van de gemeente de bijl gezet in drie bijzondere bomen.

De gekapte bomen stonden op de plaats waar zorggebouwen en woningen zijn gepland. Het gaat om een plataan, een beuk en een eik.

De kap van de bomen kwam aan het licht door omwonenden, die foto’s maakten van de omgezaagde bomen en op Facebook plaatsten.

’Bij de bouwprojecten op Duin en Bosch wordt een lijst gehanteerd waarop alle bijzondere bomen staan die worden beschermd. De drie gekapte bomen maakten onderdeel uit van deze lijst. Ze genoten dus bescherming. Parnassia Groep was daarvan op de hoogte’, meldt de gemeente in een persbericht.

Vertrouwen

Naar aanleiding van de kap heeft de gemeente de bestuurlijke gesprekken met Parnassia Groep opgeschort. ’De gemeente is van mening dat als je als partijen in gesprek bent over woningbouw en de bescherming van bomen, één van de partijen niet eigenstandig kan beslissen om bomen te kappen. In dit soort vraagstukken trek je gezamenlijk op. Parnassia Groep heeft zich aan deze gezamenlijkheid onttrokken. Daardoor is de bodem onder het bestuurlijke vertrouwen op dit moment weggeslagen’.

Vrijdagmiddag was bij Parnassia niemand voor commentaar bereikbaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen