Mondkapjes opgehangen aan de waslijn en creatief uitgestald in de voortuin. Stille Rapers maken trieste balans op tijdens pandemie

Mondkapjes in alle maten en soorten, neergelegd op het gazon.© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
De Weere

De oogst van twee weken zwerfvuil rapen. Op creatieve wijze aan de waslijn opgehangen in de voortuin. Anne de Bruin maakte deze week de balans op.

,,Dat is een hele trieste geworden, zoals je kunt zien. Echt onvoorstelbaar hoeveel van die mondkapjes je overal tegenkomt. Hier zie je de andere kant van de coronacrisis. Die dingen worden lukraak in de natuur gedumpt.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Anne de Bruin vist gedumpte blikjes uit de sloot in Hoogwoud.© Foto Mediahuis

Anne de Bruin is de initiatiefneemster van De Stille Rapers, een groep milieubewuste West-Friezen die er bijna dagelijks op uittrekt om zwerfafval langs wegen in de regio op te ruimen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De oogst van twee weken zwerfvuil rapen, creatief geëtaleerd in de voortuin.© Foto Anne de Bruin

Traditiegetrouw maken ze na afloop een ’etalage’. De ene keer van gevonden pakjes sigaretten of blikjes, de andere keer van achteloos achtergelaten flessen. Nu de pandemie heerst, domineren de mondkapjes het zwerfafval.

Inmiddels zijn de kapjes opgeruimd. ,,Pasen is een tijd van bezinning, dan moet je met een schone lei beginnen. Daarom hebben we die kapjes ook maar opgeruimd. Hopelijk komen de mensen ook tot bezinning’’, aldus Anne.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen