Leidt pollenpiek eind april tot extra coronabesmettingen?

Leiden

Door stijgende pollenconcentraties in de lucht kan het aantal coronabesmettingen mogelijk extra toenemen. ,,De piekperiode voor berkenpollen verwachten we tussen 10 en 24 april”, meldt onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Wereldwijd onderzoek toonde recent aan dat het coronavirus mogelijk profiteert van een verzwakte afweer bij de mens door pollenblootstelling. Dit is niet alleen het geval bij hooikoortspatiënten, maar ook bij wie níet allergisch is.

Voor hooikoortspatiënten breekt sowieso ’een minder fijne tijd aan’, meldt het LUMC. ,,De komende dagen zullen steeds meer berken in bloei komen waardoor de pollenconcentratie langzaam op zal lopen . Dat betekent dus voor veel mensen hooikoorts met Pasen.” Komende dagen lijken zo goed als droog te blijven. Letty de Weger verwacht dat (winterse) buien de lucht op Tweede Paasdag enkele keren ’schoonspoelen’.

Mondkapje

Maar als de wind later in april uit het zuiden komt, bereiken ook berkenpollen uit Frankrijk en België ons land. Het berkenseizoen is naar verwachting in de eerste week van mei voorbij, maar aansluitend start het graspollenseizoen. Naast de berk bloeien de komende weken allerlei andere bomen, zoals de es, iep en wilg. Door het koude aprilweer komen de bomen gespreid in bloei. ,,Mensen zouden buiten een mondkapje kunnen dragen als ze zich daar veiliger bij voelen”, zegt De Weger.

Pollenconcentraties worden standaard gemeten op het dak van het LUMC en Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, ongeveer 25 tot 30 meter boven straatniveau. Uit onderzoek blijkt dat ruim een week voordat op dakniveau de berkenpollenconcentraties beginnen op te lopen, er op straatniveau al duidelijk berkenpollenkorrels meetbaar zijn. Dit betekent dat mensen die zeer gevoelig zijn voor het berkenpollen nu al symptomen kunnen ontwikkelen.

Eerder veroorzaakte de els een enorme pollenexplosie in de tweede helft van februari. Daarna zakte de pollenconcentratie geleidelijk terug. De Weger: ,,De ontwikkeling in de natuur ligt ongeveer twee weken achter vergeleken met vorig jaar.”

Volgens onderzoekers van de recent gepresenteerde internationale studie was al bekend dat blootstelling aan pollen in het voorjaar het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen vermindert. Tijdens de uitbraak van het coronavirus viel op dat in meerdere landen de versnelling van het aantal infecties pas begon op het moment dat de pollenconcentratie opliep.

Symptomen

Onderzoekers vermoedden dat ook het coronavirus zou kunnen profiteren van een verzwakt afweersysteem door pollenblootstelling. De studie laat inderdaad zien dat wereldwijd de besmettingscijfers opliepen na een stijging van de pollenconcentratie vier dagen eerder. ,,Het duurt even voordat mensen symptomen krijgen en zich laten testen”, licht De Weger toe. Ze noemt de analyse ’robuust’. ,,We zien een sterke relatie tussen hoge pollenconcentraties en een toename in corona-infecties.”

Het is niet zo dat stuifmeel voor het merendeel van de besmettingen zorgt, zegt de Leidse bioloog. ,,Het is een bobbeltje op de grote golf die gaande is. Het verlaagt de afweer en daardoor zijn we wat bevattelijker voor het virus.”

Het LUMC, het Elkerliek ziekenhuis en Wageningen University & Research zijn vanuit Nederland bij het onderzoek betrokken. De Weger volgt de besmettingscijfers op de voet. Het polleneffect is het ’sterkst in het voorjaar’.

Door oplopende hooikoortsklachten laten waarschijnlijk meer mensen zich testen op corona, verwacht het ziekenhuis. ,,Het percentage positieve testen kan daardoor gaan zakken, maar hoeft dus niet te betekenen dat de covid-19 problematiek afneemt.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen