Gemeente wil vrachtwagens weren van sluiproute door Westerland. Binnenkort overleg met gedeputeerde Jeroen Olthof

Verkeersdrukte in Westerland.© Foto Peter van Aalst.

Winnie van Galen
Westerland

Alleen wegversmallingen en drempels zijn niet genoeg. Om van verkeersdrukte op de Poelweg en Koningsweg af te komen, zijn aanvullende maatregelen nodig. Zoals een verbod voor vrachtwagens. De gemeente gaat hierover in gesprek met gedeputeerde Jeroen Olthof.

Dagelijks rijden er zo’n vierduizend personenauto’s en vrachtwagens door Westerland. Veelal rijden bestuurders op deze sluiproute tussen de A7 en de N99 te snel. De bewoners zijn de drukte en de onveiligheid beu en kaartten de kwestie aan bij de gemeente. Met als reactie dat er in 2019 en 2020 een aantal wegversmallingen en drempels zijn geplaatst. De maatregelen helpen niet. Uit tellingen vorig jaar oktober blijkt dat de situatie onveranderd is: nog net zoveel auto’s met bestuurders die niet langzamer zijn gaan rijden. De wegversmallingen leveren bovendien een nadeel op: er ontstaan vaak opstoppingen die de bewoners als onveilig ervaren. Vanwege trillingen is bovendien een deel van de drempels verwijderd, schijnplateaus kwamen er voor in de plaats.

Verbod

De gemeente zet nu in op een verbod voor vrachtverkeer. Daarvoor heeft ze zowel Rijkswaterstaat als de provincie nodig ’omdat zij gaan over de wegen buiten het dorp’. Binnenkort voert de gemeente overleg met gedeputeerde Jeroen Olthof over de kwestie. Daarbij laat de gemeente beelden zien van de verkeerssituatie in Westerland. ,,In het gesprek benadrukken wij hoe belangrijk het is dat we samen naar een oplossing zoeken voor de verkeerssituatie. Met alleen aanpassingen aan de wegen in Westerland en de Haukes wordt het probleem namelijk niet opgelost’’, aldus de gemeente.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.