Museum komt naar scholen toe: Westfries Museum verzorgt livestreams op maat, gratis

Eugene Bakker presenteert de livestream.© Foto Benno Ellerbroek

Eric Molenaar
Hoorn

Omdat een bezoek van een schoolklas aan het Westfries Museum nu niet mogelijk is, zet de afdeling Educatie van het museum livestreams op maat in. Zo komt het museum in de klas - in plaats van de klas in het museum. En het is nog gratis ook.

Een livestream duurt gemiddeld 30 minuten en kan eventueel uitgebreid worden met een quiz. De museumlessen zijn geschikt vanaf groep 5 en gaan over de Gouden Eeuw, bijvoorbeeld over handel, wetenschap of de VOC, maar ook over het slavernijverleden en Jan Pieterszoon Coen. Ze worden in overleg met de leraar voorbereid en op maat gemaakt.

Educatiemedewerker Eugene Bakker, de ’meester’ van het Westfries Museum, heeft er zin in. Hij leidde in de loop der jaren duizenden schoolkinderen door de zalen met het 17e-eeuwse erfgoed: langs de schilderijen, het Rariteitenkabinet en het standbeeld van JP Coen, dat door het raam van de Schutterijzaal te zien is. Vol enthousiasme vertelt hij aan de kinderen de verhalen achter de objecten, wijst aan, beantwoordt hun vragen en stelt vragen terug.

Eugene: „Juist die interactie bij zo’n bezoek is zo belangrijk. Het is een uitje, een gezamenlijke ervaring. Dat is anders dan leren uit een boek. In het Westfries Museum loop je door de geschiedenis van je eigen regio en stad, door de Gouden Eeuw. Hoorn schreef in de 17e eeuw immers mee aan de wereldgeschiedenis en dat zie je nu nog terug op straat en in het museum. Als je de verhalen daarachter hoort - de mooie en minder fraaie verhalen - leer je de geschiedenis kennen en leer je van je eigen geschiedenis.”

Slavernij

Uitgangspunt van het Westfries Museum is altijd om het heden en het verleden aan elkaar te spiegelen. Daar zet ook de afdeling Educatie bewust op in. Eugene: „Onderwerpen als het slavernijverleden raken namelijk ook hedendaagse maatschappelijke discussies, zoals racisme. Een bezoek aan het museum helpt je om kennis op te doen, maar je leert ook met andere ogen kijken en een open houding naar de wereld te ontwikkelen.”

„Juist daarom is het ook voor schoolklassen een gemis dat een bezoek aan het museum nu niet mogelijk is”, vult zijn collega Annemarie Pothaar aan. „Om dit op te lossen, bieden we vanaf nu gratis livestreams voor scholen. Zo maken we het mogelijk om het museum toch te kunnen bezoeken via het digibord of vanuit huis.”

Voor de online lessen kan apparatuur gebruikt die onlangs is aangeschaft met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en oorspronkelijk bedoeld is voor de eerste online tentoonstelling van het museum, ’PALA, nutmeg tales’, die in mei wordt gepresenteerd.

Camera

Eugene presenteert de livestream voor scholen met een kleine extra camera in zijn hand, zodat hij kan inzoomen op objecten en details. „Met de chatfuncties in Teams of YouTube gaan we in gesprek met de kinderen in de klas.’’

De lessen zijn tevens beschikbaar voor Speciaal Onderwijs en Voortgezet Onderwijs. Ook als het museum straks weer open gaat, blijft het Westfries Museum deze livestreams aanbieden, benadrukt Eugene. „Het is een educatieve verrijking voor de scholen en alle kinderen uit Hoorn en omstreken - om te weten waar ze vandaan komen én om hun kennis en skills te vergroten. En ook al zijn ze in de klas, zo zijn ze er toch even uit!”

De gratis livestream voor scholen is te boeken via educatie@wfm.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen