De aula van Begraafplaats Duinrust is te klein voor Alex van Luijn. Daarom een erehaag langs de rouwroute om hem de laatste eer te bewijzen

Het beeld Mens Stad Leven is een spontane gedenkplek geworden voor Alex van Luijn.© Foto Ies van Rij

Friso Bos
Beverwijk

Bij de uitvaart van Alex van Luijn komende maandag is begraafplaats Duinrust uitsluitend toegankelijk voor genodigden. De rouwstoet legt echter een speciale route af waarlangs belangstellenden een erehaag kunnen volgen om Alex van Luijn de laatste eer te bewijzen.

In de rouwadvertentie van de markante Beverwijker stond vermeld dat iedereen welkom is om op Duinrust afscheid te komen nemen, waarna Alex in besloten kring zou worden begraven.

De aula van Begraafplaats Duinrust is echter veel te klein om alle belangstellenden op een veilige manier welkom te kunnen heten. Daarom heeft de familie Van Luijn in overleg met burgemeester Martijn Smit besloten om Alex’ afscheid van Beverwijk anders vorm te geven.

Rouwstoet

De rouwstoet zal om 12.45 uur vertrekken vanaf de woning van de familie aan het Raamveld 40. Vanaf het Raamveld gaat de stoet linksaf de Grote Houtweg op, via de Galgenweg. Daar houdt de rouwstoet even halt bij de Goede Raadkerk waar de klokken zullen luiden. De route gaat verder via de Boeweg rechtsaf de Plantage op, dan rechtsaf de Laan van Blois in en tot slot linksaf de Bankenlaan in tot aan Begraafplaats Duinrust.

(Tekst gaat door onder de foto)

De gemeente Beverwijk laat handhavingsbeambten meerijden om de stoet te begeleiden. Het team openbare ruimte zet waar nodig straten af. Burgemeester Smit roept op om bij het vormen van een erehaag de anderhalve meter afstand te houden en de overige coronamaatregelen in acht te nemen.

De familie Van Luijn is heel erg blij met de hulp van burgemeester Smit, vertelt Ben, de zoon van Alex. ,,Het is fijn dat hij met ons heeft meegedacht en heeft gezocht naar een manier waarop we alles binnen de coronarestricties kunnen doen. Hij wil het goed geregeld hebben, zodat het afscheid van mijn vader voor iedereen op een goede manier verloopt. En ik hoop ook vanuit de grond van mijn hart dat het vlekkeloos verloopt. Als ik onderweg zie dat er iets niet goed gaat, stap ik gewoon uit om er wat van te zeggen. Zou mijn vader ook gedaan hebben.’’

De familie is ook blij met alle reacties die ze krijgt. Via Facebook, per telefoon, kaarten en brieven en de bloemen en boodschappen bij het beeld Mens Stad Leven op het Stationsplein. ,,Ik ga daar elke dag even kijken’’, vertelt Ben. ,,En dan neem ik de kaartjes en boodschappen mee zodat mijn moeder ze kan lezen. Ik zou het zonde vinden als ze nat zouden regenen of weg zouden waaien.’’

Livestream

De uitvaart van Alex van Luijn kan via een livestream worden gevolgd via internet. Dat gaat via www.duinrustlive.nl , dan moet er een inlogcode worden ingevoerd. Dat is 196309. De livestream start om 14 uur.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen