Van koperkabel tot glasvezel: Bijl Telecom en Glasvezeltechniek B.V. uit Zwaagdijk-Oost viert 35-jarig bestaan

Een bescheiden viering van het 35-jarig jubileum ’Bijl Telecom en glasvezeltechniek BV’.
© Foto Jaap van der Pijll
Zwaagdijk-Oost

Uploaden, downloaden, online back-updiensten. Woorden die Ton en Willy Bijl in 1986 waarschijnlijk nog nooit hadden gehoord. Nu weten ze er alles van en hebben hun kennis overgedragen aan dochter Nancy Gerritsen-Bijl en haar echtgenoot Dirk-Jan Gerritsen. Dubbel feest tijdens het 35-jarig jubileum van ‘Bijl Telecom en Glasvezeltechniek B.V’; het familiebedrijf wordt voortgezet.

Een waardig opvolger vinden voor het familiebedrijf. Waar menig ondernemer vastloopt, weten Ton en Willy Bijl zich verzekerd van voortzetting van het bedrijf dat in 1986 in Zwaag liefdevol werd opgericht. Toen nog een eenmanszaak. Terwijl Ton in de buitendienst zat van ‘Bijl telefoon en kabelwerken’, zat echtgenote Willy met haar neus in de administratie.

Er werd in de beginperiode alleen nog gewerkt aan de koperkabels van PTT. Ton Bijl pionierde in 1991 mee met de aanleg van de eerste glasvezelkabels van PTT (inmiddels KPN).

Eind jaren ’90 werd glasvezel gezien als bittere noodzaak om hoge snelheden en data aan te kunnen. Streamdiensten als Netflix en Spotify zijn tegenwoordig in de Nederlandse huishoudens niet meer weg te denken. Sinds de start in 1991 zijn inmiddels meer dan 1 miljoen huishoudens aangesloten op het snelle glasvezel. Toch is de koperen draad waarmee Ton Bijl zijn bedrijf begon, geen verleden tijd. Dezelfde KPN is inmiddels gestart met experimenten om via de koperen kabel extreem hoge snelheden te realiseren.

Stilstaan in het familiebedrijf, dat in 2000 werd omgedoopt tot ‘Bijl Telecom en Glasvezeltechniek B.V.’ en thans gevestigd in Zwaagdijk-Oost, is er dus niet bij voor opvolgster Nancy, De nieuwe bedrijfsnaam dekt beter de lading: de bedrijfsactiviteiten richten zich steeds meer op de glasvezel- en civiele techniek.

In aanloop naar de overdracht van het bedrijf, dat in de loop van het jaar staat gepland, vierden de oprichters woensdag het 35-jarig jubileum op kleine schaal.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen