Melissa (25) verliest strijd tegen leukemie en is nu zelf een lichtpuntje

Melissa Kremer.

Melissa Kremer.© Foto Mieke de Swart Fotografie

Eric Molenaar
Hoorn

Drie weken nadat zij het eerste exemplaar van haar boek in handen kreeg, over haar kansloze strijd tegen acute leukemie, is de Hoornse Melissa Kremer (25) overleden. Dit werd dinsdagmiddag via haar Instagram-account bekendgemaakt.

Voor de 256.000 volgers van @Mijnkwaadbloed op Instagram kwam het afscheid niet onverwacht. Zaterdag nog gaf Melissa aan dat het erg slecht ging, dat zij hele zware en heftige dagen achter de rug had en bloed opgaf. Een week eerder maakte ze bekend dat ze met spoed per ambulance naar het ziekenhuis was gebracht met waarschijnlijk een longinfectie, maar dat ze daar niet wilde blijven en naar huis was gegaan ’met een hoop medicatie en aan de zuurstof’.

Zes jaar geleden kreeg ze de diagnose acute lymfatische leukemie. ’Bloedkanker’. De behandeling leek aan te slaan en ze wilde haar leven langzaam weer oppakken, maar de ziekte keerde een jaar geleden terug en ze kreeg te horen dat genezing niet mogelijk was. Ze begon een blog: Mijnkwaadbloed.nl, over de strijd die ze aangaat. Haar strijdkreet: ’Met volle angst vooruit’. Ze wilde zo veel mogelijk mensen bereiken met de boodschap dat kanker ook bij jongeren voorkomt.

In juni vorig jaar gaf ze al aan dat zij niet bang is om dood te gaan. „Niet bang voor het verlaten van dit lichaam, dat me zoveel heeft aangedaan. Wel bang om mensen om me heen te missen, bang om vergeten te worden.” Ze kreeg er sindsdien op Instagram 238.000 volgers bij, verscheen bij Jinek op televisie en bracht een boek uit over de dieptepunten én lichtpunten in haar strijd tegen ’mijn kwaad bloed’. Van het boek werden al 25.000 exemplaren verkocht voor het uitkwam. De netto opbrengst gaat voor de helft naar het VUmc, voor de zorg voor jongeren met kanker en voor de andere helft naar Melissa’s moeder.

In juni zei Melissa al dat ze thuis wilde overlijden, bij haar moeder, voor wie ze elke avond een kaartje schreef, haar vriendin en haar poes. Ze had haar begrafenis toen al tot in detail voorbereid. Als haar kist wordt binnengedragen, klinkt ’Here Comes the Sun’. Alle aanwezigen dragen Happy Socks. Wie die niet heeft, kan bij de ingang een paar uit een mand pakken. Ze proosten, op de tonen van Diggy Dex’ Treur Niet. De uitvaart duurt anderhalf uur en eindigt met een video, waarin zij een brief voorleest aan haar naasten.

In juni had ze nog enkele maanden. Haar doel werd haar verjaardag in januari nog te halen. Toen dat was gelukt werd haar hoop dat ze het verschijnen van haar boek nog zelf mee mocht maken. Dat lukte begin maart, tweeënhalve week nadat ze te horen had gekregen dat haar lichaam de strijd tegen de kwaadaardige bloedcellen aan het opgeven was en dat ze nog maar enkele dagen te leven had.

(Tekst gaat door onder de foto)

Melissa met het eerste exemplaar van haar boek. V.l.n.r. Nicolette van Dam, Bas Smit en Eddy Guyt.

Melissa met het eerste exemplaar van haar boek. V.l.n.r. Nicolette van Dam, Bas Smit en Eddy Guyt.© Foto Alicia de Boer

Zelf wilde ze niet opgeven. Maar twee weken geleden moest ze in haar verhaal op Instagram - duidelijk verzwakt - toegeven dat het ’klaar was’. „Mijn lichaam kan het niet meer aan, het gaat nu heel snel. We wisten allemaal dat dit moment ging komen, maar stiekem hadden we allemaal nog hoop dat het nog heel lang zou duren. Wanneer het lijfje op is, is het op. We hebben geen trucjes in huis om nog iets te doen. Maar de kanker gaat niet winnen. Ik ga winnen, want ik ga door tot het einde.”

Ze eindigde haar laatste gesproken boodschap zoals ze die meestal afsloot, door haar volgers te vertellen dat ze waardevol zijn, en hen te wijzen op de mooie momenten in het leven. „Blijf de lichtpuntjes zoeken, want ze zijn er echt. Zelfs op de donkerste dagen.”

’Als ik er niet meer ben, ben ik een ster. Jouw persoonlijke beschermster’, eindigde de spreuk waarmee op Instagram haar overlijden bekend werd gemaakt.

Lees ook: Massaal eerbetoon door politie

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen