Purmerendse compostdag in een coronabestendig jasje: ophalen blijft gratis maar aanmelden verplicht

Purmerend

De locatie van afvalverwerker HVC in Purmerend is een van de deelnemers aan de Landelijke Compostdag op zaterdag 27 maart.

Ieder jaar in het voorjaar wordt de compostdag gehouden. Vanwege de coronamaatregelen wordt die op zaterdag 27 maart in een ander jasje gestoken.

Normaal gesproken organiseert de Vereniging Afvalbedrijven de laatste zaterdag van maart de Landelijke Compostdag. Dat is vanwege de coronacrisis afgeblazen. Daarom biedt HVC op de locatie in Purmerend de mogelijkheid om op een coronabestendige manier toch gratis compost af te halen. Na aanmelding kunnen inwoners met een auto mét aanhangwagen via de speciale drive-through compost ophalen. In tegenstelling tot voorgaande edities is het niet mogelijk om zelf compost in bakken of zakken te scheppen.

Click & collect

Om alles in goede banen te leiden, is er een zogeheten ’click & collect’-actie van gemaakt. Vooraf aanmelden is verplicht, dat kan via internet: hvcgroep.nl/compost. Op het aanmeldformulier kies je een locatie en tijdvak van een uur waarin je langs wil komen. Ongeveer een week van tevoren krijg je een bevestiging met daarin het exacte tijdvak (15 minuten) waarin je compost kan komen halen. Bezoekers blijven tijdens het bezoek in de auto zitten, medewerkers van HVC scheppen compost in de aanhangwagen.

Compost wordt gemaakt met de inhoud van de gft-bakken. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond waardoor regenwater goed kan worden opgenomen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

HVC-locatie

De HVC-locatie in Purmerend is te vinden aan het Netwerk 60-62. Aanhangers moeten wel kunnen worden afgedekt. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval vind je op www.hvcgroep.nl/gft.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen