VS-buitenlandminister Blinken naar Brussel voor herstellen banden

ANP Producties | Bron: ANP

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken komt volgende week naar Brussel. Hij neemt deel aan de ministerraad van de NAVO en spreekt met de voorzitter van de Europese Commissie en de EU-buitenlandchef, heeft zijn ministerie bekend gemaakt. Blinken wil de onder ex-president Trump verstoorde banden met de NAVO en EU herstellen. "De bijeenkomsten in Brussel bekrachtigen opnieuw onze verbintenis met onze bondgenoten en Europese partners en onze gezamenlijke agenda", aldus de verklaring uit Washington.

Blinken ontmoet dinsdag 23 maart NAVO-topman Jens Stoltenberg en doet mee aan de tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO. Zijn deelname moet de "vastberaden wil van de regering-Biden benadrukken om de transatlantische alliantie te versterken en de relatie nieuw leven in te blazen". Op de agenda staan onder meer de toekomst van het militaire bondgenootschap, China en Rusland, klimaatverandering, cyberveiligheid, terreurbestrijding, energiezekerheid en 'andere uitdagingen'.

Met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell spreekt Blinken onder andere over de aanpak van de coronapandemie en een duurzaam economisch herstel, klimaatverandering en versterking van de democratie.

Op 25 maart keert de Democraat terug naar Washington, aldus de mededeling.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.