Hema zet stomapatiënt in ondergoed voor reclame. ’Ik word hier zó blij van’

Model met stoma.

Model met stoma.© Foto Facebook Hema

Annemarie de Jong
Amsterdam

Het regent complimenten voor Hema’s nieuwste ondergoedreclame. „Een model met stomazakje, super stoer, ik word hier zó blij van”, zegt stomapatiënt Carlijn Willemstijn.

,,Ook acht vriendinnen met een stoma vinden het geweldig. We worden zichtbaar in het straatbeeld en niet langer weggemoffeld als vies en bah. Wow, dit is echt het doorbreken van een taboe. Niet om te choqueren, maar om te laten zien: dit is alles, meer is het niet. Al is ermee leven wel wat ingewikkelder”, bekent Willemstijn. Zelf gaat ze met stoma naar strand, sauna en zwembad. ,,Mensen draaien nog steeds hun hoofd om. Ik laat het gewoon zien. Het hoort al de helft van mijn leven bij me.”

Ze vindt het een ’doordacht naadloos slipje’. ,,Een strakke naad zou het zakje halverwege afknellen en dan kan ontlasting niet goed zakken.” Het broekje is wel een tikje degelijk. ,,Volgende keer met een kantje? Ik wil graag model staan! Mijn lijf zit wel vol met littekens, veel stomadragers zijn tien, twintig keer geopereerd.”

Ook de Stomavereniging is vol lof. „Wauw! Wat zijn we blij met deze campagne van de Hema, waarin zes vrouwen ondergoed showen. Het zijn geen supermodellen, maar gewone vrouwen zoals jij en ik. Dik, dun, met een slappe of juist een strakke buik of met een stoma.”

Op Facebook stromen de enthousiaste reacties binnen. „Mooie plaatjes van realistische lichamen. Als verpleegkundige dankbaar voor alle stomadragers die eindelijk ook eens op een positieve manier op de kaart worden gezet zo.”

Wennen

Het model is ’social media coach’ Lynn Quanje (28): „Wat ben ik trots om mee te hebben gedaan aan deze campagne als stomadrager!” Hulde ook van andere stomadragers. „Iedereen is anders en mooi op zijn eigen manier, wat je ook mankeert of hoe je er uit ziet”, reageert een dame. „Super mooi dat dit onder de aandacht wordt gebracht”, laat een jonge vrouw weten, die pas een week een stoma heeft en erg moet wennen. Een moeder van een zoontje met stoma meldt: „Dikke pluim Hema!”

Ook een klein puntje van kritiek. „Alleen de grote maten zijn nog onderbelicht. Bijvoorbeeld een bh in maat 95B. Niet iedereen die dik is heeft ook een grote boezem”, geeft een dame aan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen