Corona-uitbraak bij zorgcentrum Avondlicht in Hoorn kostte in een maand tijd 16 bewoners het leven. ’Dit heeft een flinke impact op nabestaanden, andere bewoners en het personeel’

Woonzorgcomplex Avondlicht in Hoorn huisvest ongeveer 120 ouderen.© Foto Jaap van der Pijll

Martijn Mak
Hoorn

Een corona-uitbraak die sinds half februari gaande was bij zorgcentrum Avondlicht in Hoorn heeft 16 bewoners het leven gekost. „Dit heeft een flinke impact, op zowel nabestaanden en overgebleven bewoners als ons personeel”, zegt Els Harder van WilgaerdenLeekerweideGroep.

Nadat een coronabesmetting werd ontdekt, moest de hele afdeling Cipres - ook wel ’de tweede verdieping’ genoemd - getest worden. Meerdere bewoners en ook een personeelslid bleken te zijn besmet. De afdeling ging in isolatie. Bewoners mochten hun kamer niet meer uit en personeelsleden moesten, naast de gebruikelijke coronamaatregelen, speciale beschermende pakken aan. Donderdag is de isolatie, vier weken later, opgeheven. De afdeling is weer coronavrij.

De situatie heeft een flinke impact gehad, op zowel andere bewoners als personeel, weet Harder. „Gelukkig gaat het weer de goede kant op.”

Extra zwaar

De ene bewoner heeft erg veel last van corona gehad, de ander nauwelijks, vertelt de zegsvrouw. „Het zijn bijkomende zaken als het niet meer naar buiten kunnen of nog maar één gast mogen ontvangen, die het extra zwaar maken. Deze mensen vereenzamen. Ze voelen dat ze de regie verliezen. Dat zijn wel dingen.” Tijdens de isolatie mocht één bezoeker per dag blijven komen. Harder: „Zo hadden onze bewoners toch even wat aanspraak. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van leven.”

Lees ook: Rie Buis (86) overleeft corona-uitbraak bij Avondlicht in Hoorn niet. ’Mijn gezonde moeder was binnen een week overleden. Haar kamer staat er nog hetzelfde bij’

Het is niet de eerste keer dat een zorgcentrum in West-Friesland zwaar getroffen wordt door corona. „Eerder waren er de besmettings- en overlijdensgolven bij Westerhof in Enkhuizen, De Bosman in Venhuizen en De Rustenburcht in Ursem. Daar raakte ook personeelsleden besmet”, aldus Harder. „Toen die terugkwamen, waren veel van hun patiënten overleden.”

Lees ook: Verpleegkundige Linda (30) maakte de corona-uitbraak bij zorgcentrum Avondlicht in Hoorn van dichtbij mee. ’Het waren hele zware weken’

Avondlicht is een woonzorgcentrum van WilgaerdenLeekerweideGroep. Het ligt aan de Geldelozeweg in Hoorn. Ongeveer 120 ouderen zijn hier gehuisvest.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen