Hof legt zwaardere straffen op aan oud vice-president en vijf andere leden van de Hells Angels Haarlem

Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem. De burgemeester besloot het pand in januari 2017 te sluiten na een inval waarbij onder meer drugs werden aangetroffen.

Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem. De burgemeester besloot het pand in januari 2017 te sluiten na een inval waarbij onder meer drugs werden aangetroffen.© ANP/Koen van Weel

Estella Heesen / Argos
AMSTERDAM/Haarlem

De voormalig oud vice-president van de Hells Angels charter Haarlem de 55-jarige Jaap B. is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 25 maanden waarvan vijf voorwaardelijk, wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en verboden wapenbezit.

De vijf andere Hells Angels hoorden een straf van twintig maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Zij werden veroordeeld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Met dit arrest moeten de heren weer terug de cel in. Van de Stichting is het clubhuis aan de Baljuwslaan in Haarlem verbeurd verklaard tot een bedrag van 80.000 euro.

De rechtbank in Haarlem was een stuk milder tegen de mannen en veroordeelde ze eerder tot celstraffen gelijk aan de tijd dat ze in voorlopige hechtenis hadden gezeten en een deels voorwaardelijke straf. Drie andere leden, ook wel het supertrio genoemd werden tot hoge celstraffen veroordeeld. President van de charter Lysander de R. werd tot negen jaar cel veroordeeld. Zij gingen niet in hoger beroep.

Volgens het gerechtshof waren de zes, Theo C. (48) uit IJmuiden, medeoprichter van charter Haarlem Tom P. (68), Matthias de B. (64) uit Leiden, Bas V. (51) uit Alkmaar en Peter B. (54) uit Gouda en Jaap B. uit Haarlem, lid van een kei- en keihard bekend staande Haarlemse afdeling van de Hells Angels waarbij zij samen met de Stichting en vier anderen mannen een criminele organisatie vormden. In het arrest noemt het hof de ernstige geweldsdelicten, als afpersing, mishandeling en brandstichting die direct aan de charter kunnen worden gerelateerd: ,,De zes verdachten namen zelf niet actief deel aan de gewelddadigheden.´´ Maar dat doet volgens het hof aan de strafwaardigheid van de deelname aan een criminele organisatie echter niets af.

In november vorig jaar werden in totaal 32 getuigen op zitting gehoord. Een unicum omdat getuigen meestal bij de rechter commissaris moeten verklaren. De advocaat-generaal (ag) was er huiverig voor geweest maar uiteindelijk kwam er voor haar een duidelijk beeld naar voren: ,Het was angst en vrees wat ik zag. De meerderheid van deze getuigen liet niet het achterste van hun tong zien.´´ Eén werd om die reden gegijzeld om tot een getuigenis te komen. Volgens de ag is de cultuur die eerder bij andere motorclubs is onderzocht één op één te leggen op die van de Hells Angels in Haarlem. ,,De gesloten cultuur, de zwijgplicht, de geweld verheerlijkende symbolen en de regels en gebruiken.´´ Ook stelde ze: ,,Je kunt een keurig getrouwde man zijn met een baan en een hypotheek. Maar lid zijn van de Hells Angels is echt iets anders dan lid zijn van een vriendenclub die samen motor rijdt en bier drinkt.´´

De zes verdachten hebben altijd ontkent deel te hebben genomen aan de gewelddadige activiteiten van het supertrio. Volgens een van de raadsmannen was zij de criminele tak: ,,De mensen die hier terecht staan hadden niets met hun te maken. De drie voelden zich verheven en vertoefden altijd in het clubhuis met hun eigen regels.´´

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen