’Vaccinmaker Johnson & Johnson kampt met bevoorradingsproblemen’

© EPA

AMSTERDAM

Farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van vaccinmaker Janssen in Leiden, heeft de EU laten weten dat de vaccinmaker kampt met bevoorradingsproblemen.

Dat kan de plannen compliceren om in het tweede kwartaal 55 miljoen doses van het coronavaccin van het bedrijf te leveren, zegt een betrokken EU-functionaris tegen persbureau Reuters.

De Amerikaanse farmaceut zou hebben gezegd dat het niet onmogelijk is om dat doel te halen, maar het zou zich wel terughoudend hebben opgesteld.

J&J informeerde Brussel vorige week over de problemen met apparatuur en bestanddelen van vaccins. Die hebben de doelstelling om voor eind juni de tientallen miljoenen doses te leveren „onder druk” gezet, aldus de bron.

Het middel van de farmaceut wordt naar verwachting deze week goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Er zouden dit jaar in totaal ongeveer 200 miljoen doses geleverd moeten worden aan de EU.

(Tekst gaat door onder de foto)

Janssen in Leiden.

Janssen in Leiden.© ANP

De Europese toezichthouder heeft tot dusver drie coronavaccins goedgekeurd. Het gaat om middelen van Pfizer/BioNTech, Astrazeneca en Moderna. Het vaccin van J&J zou het eerste middel zijn waarbij mensen maar één prik hoeven te krijgen om optimaal beschermd te zijn.

De levering van coronavaccins verloopt niet altijd vlekkeloos. Eerder bleek AstraZeneca minder te kunnen leveren dan was toegezegd. Het zou een forse tegenvaller zijn voor Brussel zijn als weer sprake is van vertraging.

Reactie Johnson & Johnson

Woordvoerster Eliane Lauwers van de farmaceut benadrukt dat Johnson en Johnson conform afspraak dit jaar 200 miljoen doses te levert, ’te beginnen in het tweede kwartaal’. Of het bedrijf dan ook al de 55 miljoen doses levert waarop de EU rekent, zegt ze niet. Lauwers verwijst naar de dinsdagavond uitgegeven officiële reactie en benadrukt dat het bedrijf zich aan de afspraken houdt. Eind 2021 schaalt het bedrijf op naar één miljard doses. ,,We blijven zo snel mogelijk nieuwe productielocaties opstarten en activeren en erkennen dat dit een zeer complexe uitdaging is.’’

Lees ook: Wanneer kunnen we prikken met Leids vaccin?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen