Staat: drukte in winkelstraten moet worden voorkomen

De sluiting van niet-essentiële winkels is nog steeds nodig om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Dat zei een juriste van de Nederlandse staat in een kort geding, dat is aangespannen door winkeliersvereniging INretail om heropening van winkels op een veilige manier af te dwingen.

De juriste zei dat er nu "domweg nog geen ruimte is" voor het versoepelen van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. "De sluiting is nodig, rechtvaardig en proportioneel bij het bestrijden van de coronapandemie." Niet-essentiële winkels zijn al sinds medio december dicht en INretail zegt dat veel retailers daarom op omvallen staan. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

"Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen", zei de juriste. "Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief."

Ingrijpend

De Staat stelt wel doordrongen te zijn van het "ingrijpende karakter" van de coronamaatregelen en de gevolgen voor winkeliers. "Er is besef van het gewicht van de maatregelen."

Om winkeliers enigszins tegemoet te komen is winkelen op afspraak mogelijk gemaakt. Daarnaast kwam de overheid met steunmaatregelen voor winkeliers, zei de juriste. Volgens haar blijft de overheid in overleg met de winkelbranchevereniging over de mogelijkheden voor versoepeling.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.