VVD-Statenlid noemt Sylvana Simons ’vrouwelijke Wilders’ en distantieert zich van toekennen Ribbius Peletierpenning

Sylvana Simons afgelopen vrijdag met in haar hand de Ribbius Peletierpenning.© Provincie Noord-Holland/Ted Jansen

Peter Schat
Haarlem

Grethe van Geffen, VVD-fractielid in Provinciale Staten van Noord-Holland, neemt ’nadrukkelijk afstand’ van het toekennen van de Ribbius Peletierpenning aan Sylvana Simons, die zij typeert als ’de vrouwelijke Wilders’. De Staten hebben de penning in 2019 ingesteld, het jaar waarin een eeuw vrouwenkiesrecht is gevierd. Een jury, dit jaar voorgezeten door minister van staat Syvilla Dekker, die de prijs vrijdag uitreikte, kent vijf jaar lang de penning toe aan vrouwen die andere vrouwen stimuleren politiek actief te zijn.

Sylvana Simons, lijsttrekker van Bij1 bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, is volgens Van Geffen niet van onbesproken gedrag, volgens haar is dat wel zijn een voorwaarde om de penning te krijgen. ’Zijn mensen die het conflict en de polarisatie opzoeken, het voorbeeld dat wij als provincie willen stellen? Blijkbaar wel. Als Statenlid neem ik daar nadrukkelijk afstand van’’, schrijft het VVD-Statenlid zondag op haar website. ’Door deze toekenning werkt de provincie Noord-Holland mee aan wat het handelsmerk van Simons is: polarisering brengen en doen of het normaal is om altijd en overal eerst te denken in termen van kleur - waarbij wit ook een kleur is - en in termen van groepen.’

(Tekst gaat door onder foto)

VVD-Statenlid Grethe van Geffen.© Provincie Noord-Holland/Ruud Waij

Van Geffen gunt Simons haar plek in ons democratisch stelsel. Dat Simons bedolven is onder een lading bedreigingen, racisme en seksime noemt zij ’een zeer donkere kant in onze democratie waar we ons met kracht tegen moeten verzetten’. Recht hebben op haar aanpak in echter volgens Van Geffen ’iets heel anders dan een officiele provincieprijs aan haar uitreiken als voorbeeldvrouw.’ Ze maakt de vergelijking met PVV-partijleider Geert Wilders, omdat zij Simons ziet ’als sterke debater die haar punt weet te maken over de groepsindeling van mensen in de vorm van identiteitspolitiek’.

Simons reageerde op de blog van Van Geffen op Twitter: ’Ik kreeg een prijs omdat ik me verzet tegen haat, in de vorm van seksisme en racisme en dat kan zomaar niet. Maar zonder grap: ik lever de prijs meteen in als alle mannen die niet ’van onbesproken gedrag’ zijn hun prijzen en machtsposities inleveren’.

Lees het blog van Van Geffen op grethevangeffen.nl

Lees ook: Sylvana Simons is ’space invader’, zegt minister van staat Sybilla Dekker

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen