AZ gaat onderuit tegen directe concurrent Vitesse en ziet PSV uitlopen [video]

© ANP
Arnhem

AZ heeft dure punten laten liggen in de strijd om te tweede plaats. De uitwedstrijd tegen directe concurrent Vitesse ging met 2-1 verloren.

Door de nederlaag loopt de achterstand van AZ op nummer twee PSV - dat zondag wel won - op tot vijf punten. Vitesse nadert nummer drie AZ tot op een punt.

AZ-trainer Pascal Jansen koos voor een afwijkende speelwijze in Arnhem. Hij begon met drie centrumverdediger aan het duel. Owen Wijndal (links) en Jonas Svensson (rechts) waren de vleugelspelers die de hele flank bestreken. Svensson keerde net als Dani de Wit – na eerdere invalbeurten - terug in de basiself na lang blessureleed. Opvallend was de reserverol voor de Zweedse aanvaller Jesper Karlsson.

AZ had de wedstrijd in het begin onder controle, maar kreeg weinig kansen. De opbouw van achteruit was traag en voorspelbaar. Aan de overzijde was het na een halfuur spelen wél raak. Vitesse-rechtsachter Eli Dasa was feller dan Owen Wijndal en uit zijn voorzet scoorde spits Loïs Openda de 1-0.

Gesteund door die treffer werd Vitesse sterker. Toch kreeg AZ een goede kans op de gelijkmaker – de mee naar voren gesnelde Svensson volleerde na een voorzet van de linkerkant echter op de lat.

De goed spelende Albert Gudmundsson zette snel na rust Calvin Stengs met een schitterend passje alleen voor Vitesse-doelman Remko Pasveer, maar de Oranje-international zag zijn inzet vlak voor de lijn gekeerd. Na een uur spelen kopte Gudmundsson nipt voorlangs na een voorzet van Wijndal.

Al met al was het aanvallend te mager wat AZ liet zien in Arnhem. Maar ook in verdedigend opzicht ging er genoeg mis – zo kon Vitesse-verdediger Jacob Rasmussen ongedekt de 2-0 binnenkoppen.

AZ speelde de laatste tien minuten tegen tien spelers van Vitesse, want Enzo Cornelisse mocht inrukken nadat hij de doorgebroken Myron Boadu neerlegde. Jesper Karlsson wist te profiteren van de overtalsituatie; de invaller zorgde met zijn aansluitingstreffer voor een spannende slotfase. Daarin bleven grote kansen op de gelijkmaker voor AZ echter uit.

Vitesse-AZ 2-1 (1-0). 32. Openda 1-0, 73. Rasmussen 2-0, 81. Karlsson 2-1. Rode kaart: 79. Cornelisse (Vitesse).

Vitesse: Pasveer; Dasa, Doekhi, Cornelisse, Rasmussen, Wittek (90+2: Oroz); Bero, Tannane (85. Vroegh), Tronstad; Openda (85. Hájek), Broja (73. Darfalou).

AZ: Bizot; Svensson (76. Sugawara), Letschert, Hatzidiakos, Martins Indi (62. Clasie), Wijndal; De Wit (68. Karlsson), Stengs, Koopmeiners; Boadu, Gudmundsson (76. Aboukhlal).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen