Nadine Visser prolongeert Europese indoortitel op 60 meter horden. Hoogkarspelse atlete is klasse apart [video]

Vreugde bij Nadine Visser.
© Foto AFP/Sergei Gapon
Torun

Nadine Visser heeft haar Europese indoortitel op de 60 meter horden geprolongeerd. De 26-jarige Hoogkarspelse atlete was een klasse apart.

Visser won onbedreigd in 7,77 seconden. Haar uithaal betekende een nieuw Nederlands record. ,,Het was een goede race en een supermooie tijd’’, glunderde ze. De Britse Cynthia Sember werd tweede (7,89), de derde plek was voor de andere Britse Tiffany Porter (7,92). De pas 19-jarige Zoë Sedney, die heel verrassend de finale had bereikt, eindigde als zevende in 8,00.

Nadine Visser neemt op de eerste horden een voorsprong die ze niet meer weggeeft.
© Foto EPA/Adam Warzawa

In het Poolse Torun gold de regerend kampioene als de topfavoriete. In aanloop naar het EK indoor had ze bij een internationale meeting in Madrid reeds een nationaal record van 7,81 gelopen. Daarmee nestelde ze zich bovenaan de wereldseizoensranglijst, een koppositie die de West-Friezin deelde met Christina Clemons, de Amerikaanse waar ze zich nu van losmaakte.

Haar superioriteit deed denken aan het Europese indooroptreden twee jaar geleden in Glasgow. Ook toen was ze ongenaakbaar. Het verschil met de Duitse nummer twee Cindy Roleder, vooraf als haar grootste rivale bestempeld, bedroeg liefst ééntiende van een seconde: 7,87 om 7,97. Een ruime marge in een discipline die doorgaans met minieme speling wordt beslecht.

Nadine Visser weet zich vlak voor de finish al zeker van haar zege.
© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Visser had zich eerder op de zondagmiddag al soeverein voor de eindstrijd geplaatst. Ze snelde in de halve finale naar 7,86. Dat was niet alleen voldoende voor de winst in haar halve finale, maar was tevens de snelste tijd van iedereen. Hetzelfde gold voor de series op zaterdag: met 7,92 liet ze de rest van het deelnemersveld achter zich.

,,Meestal ben ik goed op toernooien’’, aldus de winnares. ,,In de series was ik heel ontspannen, in de halve finales was ik iets scherper en sneller, maar liep wel heel ontspannen. Ik had toen al het gevoel dat het in de finale nog sneller zou kunnen, omdat ik dan echt scherp ben. Maar alsnog, je moet het wel even doen.’’

Reputatie

Visser heeft inmiddels een reputatie in de hal opgebouwd. Bij het WK indoor in 2018 in Birmingham veroverde ze ook al de bronzen medaille. Die podiumklassering betekende haar internationale doorbraak.

Lees ook: Hordeloopster Nadine Visser is een stoïcijns natuurtalent met een perfectionistische inslag. ’Ze wil iedere dag de betere versie van zichzelf zijn’

Na die primeur vond Visser de tijd aangebroken te kiezen. Tot dan had ze het hordelopen met de meerkamp afgewisseld, een combinatie die zich op beide fronten als juniore en neo-senior met internationale titels en andere prijzen had uitbetaald maar zich steeds lastiger liet combineren. Ze zwichtte daarom voor de lokroep om voorrang te verlenen aan het specialisme.

De succesvolle titelverdediging is een opsteker richting de uitgestelde Olympische Spelen komende zomer in Tokio. Op de 100 meter horden viel ze bij een groot seniorenkampioenschap nog niet in de prijzen. Bij het WK in de buitenlucht in 2017 werd ze zevende, in 2019 eindigde ze als zesde. Wel won Visser vorig jaar in Rome een wedstrijd in de Diamond League. Met 12,68 seconden sloot ze bovendien het seizoen als ’s werelds snelste af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen