EK-zilver voor Heerhugowaardse atleet Tony van Diepen op 400 meter indoor: ’Twee keer klemgezeten en toch zilver’

Tony van Diepen (links) en Liemarvin Bonevacia in actie tijdens de finale op het onderdeel 400 meter op de tweede dag van de Europese Kampioenschappen Indoor Atletiek
© ANP
Torun

De Nederlandse atleten hebben bij de EK indoor in Polen naast de Europese titel gegrepen op de 400 meter. Tony van Diepen uit Heerhugowaard moest achter de Spanjaard Óscar Husillos genoegen nemen met zilver, het brons ging naar Liemarvin Bonevacia.

Husillos nam na de start de leiding en kreeg drie Nederlanders achter zich aan: Bonevacia, Van Diepen en Jochem Dobber. Zij wisten de Spanjaard niet te passeren. Husillos zegevierde in 46,22, voor Van Diepen (46,25) en Bonevacia (46,30). Dobber kwam als vijfde over de finish in 46,82.

Er was sprake van een uniek moment in de Nederlandse atletiek met drie Nederlandse finalisten op dit onderdeel. Op de 400 meter speelde Nederland in het verleden internationaal geen rol van betekenis, maar sinds de komst van de Zwitserse trainer Laurent Meuwly naar sportcentrum Papendal hebben de specialisten enorme vooruitgang geboekt.

Van Diepen, Bonevacia en Dobber maakten bij de EK indoor indruk door in de halve finales allemaal hun race te winnen. De Nederlanders waren daardoor de favorieten voor het goud, maar ze moesten het afleggen tegen Husillos. Het zilver voor Van Diepen en brons voor Bonevacia waren de eerste medailles voor de Nederlandse ploeg op deze EK.

Deelnemersmateriaal

Vooraf had Van Diepen niet eens durven dromen van zilver, maar de atleet flikte dat wel in de finale. ,,Ik ben een 800-meterloper. Dat is mijn afstand en dat zal ik laten zien op de Olympische Spelen. Op de 400 meter ben ik deelnemersmateriaal’’, grapte hij na afloop van de unieke finale.

,,Outdoor ben ik niet snel genoeg op de 400 meter. Ik kan niet openen in 20,50 op 200 meter en ook geen 43 seconden lopen. Maar indoor is goed voor mij. Dat is langzamer, komt meer tactiek bij kijken en kun je ook volgen.’’

Dat deed de 24-jarige Van Diepen dan ook in de finale. Vanuit baan zes kwam hij in vierde positie door na de eerste ronde. Hij passeerde Jochem Dobber binnendoor en haal op de laatste meters Bonevacia in. De Spanjaard Óscar Husillos kon hij net niet meer inhalen.

Tony van Diepen met zijn bronzen medaille.
© Foto EPA/Adam Warzawa

,,Het scheelde een halve meter, ik heb er voor gevochten’’, alds Van Diepen. ,,Het was een lastige race waarin ik een paar misstappen maakte en twee keer klem kwam te zitten. Afremmen en weer versnellen kost enorm veel kracht. Maar ja, het is 400 meter en niet 400 meter plus. Balen dat het geen goud is geworden, maar ik ben toch heel tevreden met zilver.’’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen