Slordig Den Helder Suns moet lang geduld hebben om Apollo af te schudden

Amsterdam

Den Helder Suns heeft nog steeds zicht op kwalificatie voor de Elite A van de eredivisie bij de basketballers. Wat de 87-97 zege van zaterdag bij Apollo werkelijk waard is zal pas zondag blijken als alle wedstrijden van de voorlaatste speelronde in de reguliere competitie zijn afgewerkt.

Het was in de hoofdstedelijke Apollohal een moeizame klus voor de bezoekers. Die drie kwarten in grote of mindere mate achter de feiten aanliepen. Vooral op basis van een slordige benadering op de vloer en een gebrek aan vaste handen in de rebounds, was de 26-22 achterstand na de eerste tien minuten, met een maximaal verschil bij 24-12, halverwege nog steeds niet weggewerkt, 49-42.

Pas met nog twee en een halve minuut in het derde kwart te gaan hadden de Suns de luis in hun pels te pakken, 64-64. Daarna kon zelfs de kennis die Edwin van der Hart meenam, Apollo niet meer helpen. De coach die er ooit zijn carrière begon was voor zijn terugkeer werkzaam bij Zeemacht en in die functie ook assistent van Peter van Noord bij de Suns. Dat hij na twee weken al de invitatie uit oude kring accepteerde werd niet door iedereen in Den Helder gewaardeerd.

Ook daarom werd de eerste voorsprong (64-68) aan het eind van het derde kwart luidruchtig begroet bij de Suns. Maar nog steeds was de wedstrijd er niet mee beslist, 80-79. Pas vanaf 84-88 en nog iets meer dan twee minuten te gaan speelden de bezoekers hun meerwaarde aan fitheid en scherpte van afstand uit. Boyd van der Vuurst de Vries liet zich gelden. De vechtlust van Bolden Brace was voor de rest een signaal. Met een 0-9 eindsprint naar uiteindelijk de 87-97 eindstand hield Den Helder Suns de kansen op meedoen in de Elite A levend.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen