Vijfde plek voor Lieke Klaver op 400 meter tijdens EK indooratletiek in Polen

TORUN

Lieke Klaver moest genoegen nemen met de vijfde plaats in de finale van de 400 meter bij de Europese kampioenschappen indooratletiek in het Poolse Torun in 52,03. Femke Bol snelde naar het goud. Bol deed dat bovendien in een Nederlands record van 50,63 seconden, één honderdste onder haar oude toptijd.

Bol stond voor het eerst in een finale van internationaal kampioenschap, maar gold niettemin als torenhoge favoriete vanwege haar indrukwekkende optredens deze winter op de indoorbanen. Ze scherpte al vier keer eerder het Nederlands record aan en met haar beste tijd voert ze met afstand de Europese ranglijst van dit jaar aan.

Op weg naar de finale toonde ze al haar klasse met dominante optredens in de series en de halve finales. Met lange passen en opvallende souplesse won ze steeds overtuigend haar races. In de finale nam Klaver, vriendin en trainingspartner van Bol, aanvankelijk de leiding. Bol passeerde de Enkuizense echter buitenom en liep met groot machtsvertoon naar het goud. Klaver zakte weg en greep naast de medailles. Het zilver ging naar de Poolse Justyna Swiety-Ersetic, het brons was voor de Britse Jodie Williams.

Even daarvoor hadden Tony van Diepen en Liemarvin Bonevacia bij de mannen respectievelijk zilver en brons gepakt op de 400 meter. Zij bezorgden de Nederlandse ploeg de eerste medailles van deze EK.

Bol, de pupil van het succesvolle coachduo Laurent Meuwly en Bram Peters, richt na haar 'gouden' succes de blik op de 400 meter horden. Op dat nummer stootte ze vorig jaar al door naar de wereldtop en komt ze ook uit op de Olympische Spelen van Tokio.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen