Drie kandidaat-Kamerleden: door corona geen campagnes op straat, maar ga vooral wel stemmen bij de Kamerverkiezingen | opinie

Pauline Maat, Gerdien Knikker en Mark Achterbergh.
© United Photos/Toussaint Kluiters

Drie kandidaat-Kamerleden uit Haarlemmermeer roepen de kiezers op om 15, 16 of 17 maart vooral te gaan stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Normaal gesproken is deze dag één van de hoogtepunten van onze democratie. Iedereen van 18 jaar en ouder met stemrecht kan gebruik maken van het recht om te stemmen op een persoon van een politieke partij.

Dit jaar vinden de verkiezingen plaats in turbulente tijden. Door alle maatregelen zijn er bij deze verkiezingen geen grootschalige politieke evenementen om u als stemmer naar het stemhokje te krijgen. Op straat zijn geen enthousiaste campagneteams te vinden om met u in gesprek te gaan. De zeeën van gekleurde campagnejasjes bij het station of bij de lokale supermarkt blijven uit. Het is stil op straat en in de buitenruimte. Toch is het belangrijk dat de u als kiezer naar de stembus gaat: uw stem doet ertoe.

De Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart gaan ergens over: we bepalen dan namelijk met onze stem hoe ons land de komende vier jaar bestuurd moet worden. En ook al zijn de campagnes van de politieke partijen dit jaar niet zo zichtbaar als anders, het belang van deze verkiezingen en de uitkomst daarvan is groot.

De rijksoverheid en gemeenten hebben er de afgelopen maanden dan ook alles aan gedaan om deze verkiezingen zo veilig en goed mogelijk te laten verlopen. Met nieuwe manieren om te stemmen, zoals briefstemmen voor kwetsbare ouderen. Het stemmen per post is iets dat veel Nederlanders die wonen en werken in het buitenland al decennia lang op een veilige wijze doen. Maar ook de mogelijkheid om al op 15 en 16 maart te kunnen stemmen draagt bij aan de veiligheid. En dit jaar is het aantal volmachtstemmen verhoogd van twee naar drie.

Dus ja, de mogelijkheden om te stemmen zijn anders dit jaar. Net zoals we het afgelopen jaar ook al een heleboel dingen op een andere wijze moesten doen. Dat is ons ook gelukt en inmiddels gaan we de deur al niet meer uit zonder een mondkapje in onze jas of tas. Voorop staat dat deze belangrijke dag in onze democratische rechtstaat vooral draait om één ding: dat bent u.

Want uw stem telt. Of u nu oud of jong bent, wonend in de stad of juist in een klein dorp. Tevreden bent over het huidige kabinet of juist niet. Als u geen stem uitbrengt, dan laat u de keus aan anderen over en is het resultaat wellicht niet wat u had gehoopt of verwacht. Onze gezamenlijke oproep is dan ook: maak gebruik van uw stemrecht. Verdiep u in de verschillende verkiezingsprogramma’s en partijstandpunten. Zorg dat uw stem gehoord wordt in het stemhokje. De democratie is namelijk van ons allemaal.

Gerdien Knikker, lijstduwer D66

Mark Achterbergh-Copier, kandidaat-Kamerlid VVD

Pauline Maat, lijstduwer CDA

Mark Achterbergh-Copier (VVD) is gemeenteraadslid in de gemeente Haarlemmermeer en Kandidaat Tweede Kamerlid (nr. 59) voor de komende verkiezingen: „Als politieman strijd ik voor veiligheid, als vrijwilliger doe ik iets terug voor de maatschappij en als jurist wil ik graag mensen helpen die in de knoop zitten. Als Haarlemmermeerse kandidaat voor de Tweede Kamer kan ik nog meer voor onze samenleving betekenen. Een veilige samenleving waar plaats is voor persoonlijke ontwikkeling en iedereen gelijkwaardig wordt behandeld.”

Gerdien Knikker (D66) is gemeenteraadslid in de gemeente Haarlemmermeer en lijstduwer in de kieskring Haarlem: „Ik vind het belangrijk om te werken aan een betrouwbare overheid waar kansengelijkheid hoog op de agenda staat. Onze kinderen verdienen een eerlijke kans op een mooie toekomst. Als overheid moeten we daarom investeren in onderwijs en duurzaamheid.”

Pauline Maat (CDA) is gemeenteraadslid in de gemeente Haarlemmermeer en lijstduwer in de kieskring Haarlem: „Het is nu tijd om vooruit te kijken en een nieuwe generatie een eerlijke start te geven. Dit lukt alleen als we doorpakken en inzetten op gelijkwaardige kansen, betaalbare woningbouw en een duurzame toekomst. Als lokale jongerenkandidaat wil ik mij hard maken voor mijn generatie en onze stem laten horen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen