Meer flitspalen in West-Friesland is goed plan: ’Er wordt veel te hard gereden’

Kom maar door met die extra flitspalen!

Kom maar door met die extra flitspalen!© Foto Mediahuis

Ronneke van der Genugten

Er wordt in het algemeen ’maar aan gejakkerd’ en veel te hard gereden. Vooral het overschrijden van de 30 km-limiet leidt tot ergernis, zo blijkt uit de reacties op onze stelling om meer flitspalen in West-Friesland te plaatsen. Een grote meerderheid, 62 procent stemt voor.

Flitspalen, hoe meer hoe beter! Een andere maatregel tegen te hoge snelheden helpt niet, volgens een aantal respondenten.

Met het antwoord ’Dit is de enige manier om er voor te zorgen dat automobilisten zich aan de snelheid houden’, pleit M. Pina uit Ursem voor een nog betere trajectcontrole in de regio.

Burgerongehoorzaamheid

Ab Molenaar stelt dat burgerongehoorzaamheid bestraft mag worden en oppert dat de opbrengst van de boetes van snelheidsovertreders gebruikt mag worden voor meer fietspaden in West-Friesland.

Marcel Karsten uit Zwaag vindt meer flitspalen een goed idee, en geeft nog de suggestie dat er meer onaangekondigde flitscontroles moeten plaatsvinden. ,,En dan niet midden op de dag, maar ’s morgens en ’s middags rond de klok van 6.30 en 16.30 uur. ,,Over het algemeen wordt er veel te hard gereden over de dorps- en polderwegen, waar maar 60 km per uur toegestaan is.” Hier sluit Bar Bouche uit Andijk zich op aan. ,,Niet alleen flitspalen bij normale wegen, maar juist ook bij de polderwegen. Hier wordt enorm gejakkerd.”

Als het aan Ton Karremans uit Opmeer ligt, wordt er vandaag nog een flitspaal aan de Lindengracht geplaatst. ,,Er geldt hier een 30 km snelheid, maar weinigen houden zich hieraan. Het is algemeen bekend bij de gemeente, die doet er helemaal niets mee.”

Trajectcontrole

Frits de Groot uit Zwaagdijk-Oost ziet een flitspaal als beginstap. Volgens hem zou trajectcontrole een effectievere oplossing zijn.” Frank Broekman uit Venhuizen onderbouwt zijn stem door een vergelijking met het buitenland aan te voeren. ,,Kijk eens naar Duitsland. Daar staan in vrijwel alle dorpen op het platteland flitspalen, meestal groen geschilderd en dus onopvallend. Bij overtreding, al is het maar 3 km, krijgt de overtreder de prent binnen een week thuisgestuurd. (Ik kan het weten). De opbrengst vloeit terug naar de regio waar de overtreding is begaan.”

Oneens

De argumenten om juist tegen meer flitspalen te stemmen, blijken vooral gebaseerd op inbreuk op de privacy en veiligheid.

,,We worden bij alles al gecontroleerd”, stelt John Bouwman uit Hoorn. Volgens Adrie Pelt uit Andijk levert een flitser gevaarlijke situaties op door plotselinge remacties van automobilisten. Dirk Roosendaal uit Enkhuizen stelt dat flitspalen een schijnveiligheid opleveren. ,,Binnen no time weet iedere - min of meer vaste - gebruiker waar ze staan en wordt er even afgeremd. Daarna gaat het gas er weer op.” Hij stelt voor straten zo in te richten dat er niet te hard gereden kán worden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen