We kunnen wel stellen dat het stadion van AZ een flinke upgrade krijgt | column Brian Wijker

© Foto Theo Brinkman
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad richt Brian Wijker zich deze week op de werkzaamheden aan het stadion. Na het instorten van een deel van het dak in augustus 2019 wordt er nu hard gewerkt aan een nieuw dak.

Beetje bij beetje worden de contouren van het vernieuwde AZ-stadion meer zichtbaar. De dakconstructie is aardig op weg en ook de nieuwe, extra tribunerijen aan de bovenkant liggen erop.

Om de supporters straks zonder argwaan en met een enorm gevoel van veiligheid onder de kap te laten zitten, wordt ruim boven de gevraagde veiligheidsmarges gewerkt. Dit nieuwe dak kan straks onmogelijk nog naar beneden komen. En met de komst van tal van nieuwe horecapunten, kunnen we wel stellen dat het onderkomen een flinke upgrade krijgt.

De laatste keer dat AZ haar stadion grondig liet renoveren, was in de jaren zeventig. De gebroeders Molenaar – de toenmalige eigenaren van de club – vonden dat de Alkmaarderhout zoals hij er toen uitzag niet langer paste bij de ambities van de club. En dus werden de tribunes overdekt. Als eerste werd de statribune aan de lange zijde onder handen genomen. Op die plek werd de overdekte Victorietribune gebouwd. Volgens de bouwer kreeg hij van de gebroeders Molenaar één simpele opdracht mee. „Het dak mocht niet lekken en het mocht niet te veel kosten”, vertelde de directeur in 2006 in het boek ’Herinneringen aan de Hout’.

In 1973 wordt de tribune feestelijk geopend, op de dag dat AZ een thuisduel afwerkt tegen Haarlem. Al snel na de verbouwing van de Victorietribune worden ook de korte zijden onder handen genomen. Eerst wordt in 1975 de Van der Bentribune gebouwd en in 1977/1978 volgt de laatste open zijde. Aan de Zanderslootkant verrijst dan de Westzijdetribune. De capaciteit van de Alkmaarderhout komt uiteindelijk – zonder stoeltjes – uit op zo’n twintigduizend toeschouwers. Dat aantal wordt straks ook in het huidige stadion aangetikt.

Alle tribunes van de Hout werden gebouwd door bouwbedrijf Kuyper, dat zich op een steenworp afstand van het karakteristieke stadion bevindt. Nogmaals de toenmalige directeur van het bedrijf: „Wat de Molenaars gisteren bedachten, moest vandaag klaar zijn. Ook omdat het een maand later twee keer zo duur kon zijn.” De Westzijdetribune opende AZ met een spectaculaire oefenwedstrijd tegen Manchester City.

AZ zou nog ruim dertig jaar in De Hout blijven spelen, alvorens het de stap zou maken naar het nagelnieuwe DSB Stadion. Ook toen mocht de bouw niet te duur zijn. En de gevolgen daarvan – maar vooral de bouwtechnische missers – zijn bekend. Daarom neemt AZ dit keer geen enkel risico en is het nieuwe dak een behoorlijk duur geintje geworden.

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te luisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen