Bewegend Verleden: Tweede Kamerverkiezingen, 1998 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de Tweede Kamerverkiezingen in 1998.

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen (4 maart) in 1998 ging naadloos over in die voor de Tweede Kamer.

,,Een relatief nieuw medium vormde Internet: nagenoeg alle partijen hadden een eigen web-site op het net geïnstalleerd die regelmatig van nieuwe informatie werd voorzien. Vooral de PvdA besteedde daar veel aandacht aan. Verschillende instellingen boden de onzekere kiezer bovendien informatie en advies in de vorm van zogenaamde stemwijzers aan: een vragenlijst die men in kon vullen waarna een stemadvies volgde”, schrijven onderzoekers van de universiteit Groningen in hun verslag over het politieke jaar 1998.

,,De verkiezingsstrijd leek vooral te gaan tussen de coalitiegenoten PvdA en VVD, die in peilingen aan het begin van het jaar nog nek aan nek lagen. PvdA-leider W. Kok daagde daarbij regelmatig VVD-leider F. Bolkestein uit om openlijk naar de positie van minister-president te dingen”, voegen ze toe.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jasper Nuijt filmde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 6 mei 1998 in het stembureau in het Haarlemse stadhuis. Er werd gestemd met een stemmachine. In het filmpje zien we nog een onafhankelijk waarnemer die kijkt of alles eerlijk gebeurt.

De PvdA won dat jaar en haalde dat jaar 45 zetels, een winst van 8. De VVD werd de tweede partij met 38 zetels (plus 7), gevolgd door het CDA (29, min 5).

In Haarlem werd meest gestemd op achtereenvolgens PvdA, VVD, CDA en GroenLinks.

(Vergelijk hier uitslagen in Haarlem over meerdere jaren).

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen