Beverwijkse bieb daagt schrijvers uit met korteverhalenwedstrijd ’De boekentas voor mevrouw Taekema’: ’Het klinkt als een thriller of verhaal van Annie M.G. Schmidt’

In deze lockdown zijn al meer dan 1400 boekentassen thuisbezorgd.© Archieffoto Ronald Goedheer

Marina de Haan
Beverwijk

De coronacrisis dwingt al een jaar tot creativiteit. Bibliotheek IJmond Noord roept deze maand schrijvers op om een kort verhaal te schrijven met als titel ’De boekentas voor mevrouw Taekema’. „We blijven mensen uitdagen om creatief te zijn”, vertelt Aafke Vlaanderen Oldenzeel van de bibliotheek.

Die titel komt niet uit haar koker; wel uit die van NRC. Een verslaggever van het landelijke dagblad ging half februari op stap met de boekenbezorgdienst van de Beverwijkse bieb, waarbij in deze lockdown meer dan 1400 tassen zijn bezorgd.

De krant bezocht onder meer Truus Taekema. Het stuk kreeg de kop ’De boekentas voor mevrouw Taekema’. „Dat klinkt net als de titel van een boek. Het kan zomaar een thriller of romantisch verhaal zijn”, zegt Vlaanderen Oldenzeel. „Of een kinderverhaal van Annie M.G. Schmidt.”

Vrije geest

Schrijvers worden opgeroepen om een verhaal van maximaal 750 woorden te schrijven. Voorwaarde is dat de titel van de wedstrijd ook de titel van het verhaal is. Vlaanderen Oldenzeel: „Het is aan de vrije geest van de schrijver hoe aan mevrouw Taekema wordt gerefereerd.”

Truus Taekema (bijna 79) woont tegenover de bibliotheek. Zonder corona was ze kind aan huis aan het Kerkplein om de nieuwe damesbladen te lezen. Nu dat niet kan, bestelt ze regelmatig een boekentas. „Ik vind het bijzonder dat het aanvragen van zo’n tas kan leiden tot een verhalenwedstrijd. Helemaal bijzonder dat ik straks misschien wel de hoofdpersoon in een verhaal ben”, vertelt ’de echte’ mevrouw Taekema. „Heel erg leuk. Het is een welkome afleiding in deze tijd.”

E-reader

Zij vormt de jury samen met auteur en journalist Maria Genova, een medewerker van de bibliotheek en een verslaggever van Dagblad Kennemerland. De schrijver van het beste korte verhaal wint een e-reader en een publicatie in deze krant.

Meedoen? Stuur vóór 31 maart een kort verhaal of gedicht in via: avlaanderenoldenzeel@obijmond.nl. Meer info: bibliotheekijmondnoord.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen