Israël: Griekse tanker niet betrokken bij milieuramp

De Griekse olietanker Minerva Helen heeft niets te maken met de milieuramp in Israël. Dat concludeerden de Israëlische autoriteiten na een inspectie van het schip, dat in een haven bij Athene lag. Een Israëlisch team had toestemming gekregen om aan boord te gaan en voerde een "grondig onderzoek" uit.

De eigenaar van de Minerva Helen had al benadrukt niets te maken te hebben met de situatie in Israël. Daar spoelde deze maand teer aan op stranden tussen de Gazastrook en Libanon. Het gaat om een kuststrook van zo'n 160 kilometer lang. Het kan volgens milieuorganisaties jaren duren om alles op te ruimen. Duizenden vrijwilligers en militairen maken stranden schoon en proberen dieren te redden.

De Israëlische minister van Milieu benadrukt dat de zoektocht naar de daders verder gaat. "We doen al het mogelijke om de crimineel te vinden." Het verantwoordelijke vaartuig bevond zich mogelijk op 11 februari op zo'n 50 kilometer van de kust. De autoriteiten hadden eerst ongeveer 10 schepen in beeld die mogelijk betrokken waren, maar hebben die lijst inmiddels fors uitgebreid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.