Arrestaties bij anti-lockdownprotest in Denemarken

De Deense politie heeft acht arrestaties verricht bij een anti-lockdownprotest in Kopenhagen. In de hoofdstad waren volgens de autoriteiten zo'n 1200 mensen de straat opgegaan. Het ging om het eerste grote protest sinds de regering afgelopen week een gedeeltelijke versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. Die gaat volgens de oppositie niet ver genoeg.

De protestbijeenkomst van zaterdagavond verliep overwegend vreedzaam. Een groep die zich 'Men in Black' noemt had opgeroepen tot de manifestatie op het plein bij het stadhuis. De politie arresteerde onder meer mensen voor het afschieten van vuurwerk en ordeverstoringen.

In Denemarken eisen sommige critici van het regeringsbeleid dat lockdownmaatregelen sneller worden afgebouwd. Denen kunnen vanaf maandag wel weer naar sommige winkels en er mogen meer mensen meedoen aan sportevenementen in de buitenlucht. Veel andere maatregelen zijn verlengd tot begin april, waaronder ook de sluiting van horecazaken.

Het was zaterdag precies een jaar geleden dat Denemarken voor het eerst een coronabesmetting vaststelde. Sindsdien heeft het Noord-Europese land meer dan 200.000 coronagevallen en ongeveer 2350 sterfgevallen gemeld. Denemarken hoopt op termijn 100.000 inwoners per dag te kunnen vaccineren tegen het virus, als daar voldoende vaccins voor beschikbaar zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.