Krommeniese polsstokhoogspringer Menno Vloon katapulteert zich naar een verbluffend Nederlands indoorrecord: 5,96 meter - een verbetering van liefst 15 centimeter

Menno Vloon in actie in Düsseldorf vorige maand.
© Foto: AP/Martin Meissner
Clermont-Ferrand

Polsstokhoogspringer Menno Vloon is boven zichzelf uitgestegen door tijdens een indoorwedstrijd in het Franse Clermont-Ferrand zijn Nederlands record op 5,96 meter te brengen. De 26-jarige Krommenieër zweefde maar liefst 15 centimeter hoger dan zijn oude record van 5,81, dat hij eerder deze winter in Düsseldorf sprong.

Vloon leek aanvankelijk niet heel lekker in de wedstrijd te zitten. Hij haalde pas in zijn derde poging 5,80 meter, maar ging daarna ineens in zijn eerste sprong over 5,86. Dat was al een nieuw indoorrecord, maar ook één centimeter hoger dan zijn Nederlands record in de buitenlucht (5,85 meter). De 5.96 ging eraan in zijn derde poging. Hij schampte de lat, maar die bleef liggen.

De atleet van AV Lycurgus deed drie moedige pogingen om over 6,01 meter te springen en zich dan bij de absolute elite van het polsstokhoogspringen te scharen. Het waren geen slechte sprongen, maar hij tikte wel drie keer de lat eraf.

,,Het is ongelooflijk’’, zei de achtvoudig Nederlands kampioen, die voor de wedstrijd was uitgenodigd door de Franse coryfee Renaud Lavillenie, die in 2012 de olympische titel veroverde. ,,Ik ben in topvorm en de snelle aanloop hier heeft me geholpen zo hoog te komen. Deze hoogte geeft me ook veel vertrouwen voor het EK indoor (over een week in het Poolse Torún - red.). Daar wil ik meedoen voor de medailles’’, benadrukte Vloon, die op de Europese ranking is gestegen naar de derde plaats. Hij heeft alleen de Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis en Lavillenie nog boven zich.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen