Heemskerker Vincent Pirovano geeft voor beachvolleybal de voorkeur aan een kunstmatig strand: ’ Op het strand hebben weersinvloeden een grote rol, op velden in de luwte is dat veel minder het geval’

Vincent Pirovano: ,,Ik was zelf een gemiddeld talentvolle speler, die flink wat basis heeft gemist.’’
© Archieffoto

Naam: Vincent Pirovano

Leeftijd: 44

Woonplaats: Heemskerk

Sport: volleybal

Staat van dienst: oud-trainer Zaanstad, oprichter/voorzitter

beachvolleybalclub Silicium

Zaal of beachvolleybal?

Beachvolleybal. Omdat het buiten is. In de zon. Wat ook mooi is, is dat teams zelf verantwoordelijk zijn voor de coaching.

Opleiden of oogsten?

Opleiden. Dat ben ik er ook bij blijven doen toen ik het eredivisieteam van Zaanstad trainde. Nu richt ik mij volledig op het opleiden. Ik ben ook bezig met het ontwikkelen van een andere visie op het trainen van jeugd. Het gaat er daarbij om de mentale druk te verlagen, zodat spelers zich vrijer voelen en met meer plezier spelen. Ik geloof dat daardoor de resultaten juist beter worden.

Avital Selinger of Giovanni Guidetti?

Guidetti. Zijn bevlogenheid en enthousiasme spreekt me aan. Al ben ik zelf een veel rustiger type coach. Ik heb zelf vooral veel geleerd van Richard de Kogel, één van de pioniers van het beachvolleybal in Nederland.

Zelf spelen of training geven?

Training geven. Ik was zelf een gemiddeld talentvolle speler, die flink wat basis heeft gemist, omdat ik pas op mijn zeventiende ben begonnen. Dus ik heb me al jong op het trainen gericht.

Voorzitter zijn of clinics geven?

Clinics geven. Er is niets mooiers dan op het veld staan. Voorzitter zijn is vooral een noodzakelijk kwaad.

Op echt strand of op ’kunstmatig’ strand?

Op het strand volleyballen heeft natuurlijk wel wat, maar puur sportief gezien is bijvoorbeeld een sportpark zoals waar wij spelen beter. Op het strand hebben weersinvloeden een grote rol, terwijl dat bij ons in de luwte veel minder het geval is.

Mannen trainen of vrouwen trainen?

Vrouwen trainen. Zij staan er meer voor open als je iets aandraagt, bijvoorbeeld op technisch of mentaal vlak. Mannen zoeken het vaak zelf wel uit.

Meer investeren in jongens of accepteren zoals het is?

Het is heel zonde dat het bij de jongens zo is weggezakt, maar het is lastig om daar iets aan te veranderen.

Nika Daalderop of Jannes van der Ham?

Nika. Wat ik heel mooi van haar vind, is dat zij al heel jong volledig haar eigen plan trok. Zij is heel autonoom en staat boven het systeem. Dat vindt de bond niet altijd leuk, maar ik geloof daar heel erg in.

Herstart eredivisie goed of beter kijken naar volgend jaar?

Ik vind het prima dat het weer gestart is. Er hadden van mij ook meer klassen weer mogen beginnen. Alleen zonder publiek vind ik er niets aan. Dat geldt trouwens voor alle sporten. Ik ging bijvoorbeeld ook vaak naar Ajax, maar dat volg ik nu ook veel minder.

Robin Kaandorp

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen