De zeespiegel stijgt, voedsel wordt schaars en oliebronnen raken op | column

1/2

De zeespiegel stijgt, voedsel wordt schaars en oliebronnen raken op. Miljoenen Afrikanen zullen hun droge landen ontvluchten. IJsberen sterven uit en de poolkappen smelten. Schaarse grondstoffen worden opgekocht door de superrijken.

Bekend verhaal? Dagelijks op uw voorpagina (tenminste als u een écht goede krant leest…). Toch schreef ik dit al 50 jaar geleden. Au, dat klinkt wel heel erg belegen, toch? In Keerpunt 72 werkten D66, PvdA en de christelijke PPR Radikalen samen en vormden toen de kern van het kabinet Den Uyl. Een paar CDA-politici sloten zich aan. Toen deden christenen dat af en toe nog: zich bekeren, tot inzicht komen. De filosoof Wittgenstein zei het zo: ’moge God de politici inzicht geven in datgene wat voor allen al overduidelijk is’.

Ik werkte toen voor de Club van Rome, die het rapport Grenzen aan de Groei uitbracht. Een schok ging door de wereld. Help, het moet anders! Ja natuurlijk, maar hoe dan? Twee generaties verder is de klimaatverandering de allergrootste bedreiging voor het overleven van de mensheid. De aarde wordt minstens 3 graden heter en dat vernietigt veel: natuur, voedsel, steden, gezondheid, hele continenten verdrogen. Onze kinderen, ook die van uw buren en vrienden krijgen een bittere toekomst. Keer om, in godsnaam, keer om. Kies op 17 maart groener dan groen. Voor uzelf. Gods aarde verdient een beter lot. Wij hebben meer macht dan we denken. Wijsheid!

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen