Janssen-vaccin is voorlopig de topper tegen Zuid-Afrikaanse virusmutatie

Janssen in Leiden
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen Vaccines, onderdeel van de Amerikaanse multinational Johnson & Johnson, blijkt beter te werken tegen de Zuid-Afrikaanse virusmutatie dan eerder gemeld. Dat blijkt volgens de New York Times uit een analyse van de Food and Drug Administration.

Zeker voor de meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse virusvariant zou het Leidse vaccin vooralsnog duidelijk de beste keus zijn. Het beschermt volgens de FDA (in Amerika) in 64 procent van de gevallen tegen besmetting met die variant, 7 procentpunt hoger dan Johnson & Johnson zelf eerder meldde.

Die werkzaamheid is volgens de woensdag gepubliceerde cijfers hoger (83 procent) als gekeken wordt naar bescherming tegen een ernstig ziekteverloop of overlijden door de Zuid-Afrikaanse variant. Ook zijn de bijwerkingen duidelijk milder dan die van andere nu beschikbare vaccins.

Het vaccin is wel minder effectief voor 60-plussers met hartkwalen of diabetes (42,3 procent) - al kent dat getal volgens de FDA nog wel een grote onzekerheidsmarge.

Omdat het Janssen-vaccin al na één dosis die bescherming biedt en bovendien drie maanden houdbaar is op koelkasttemperatuur, noemt de New York Times het de ’clear winner’ om snel grote hoeveelheden mensen te vaccineren en het virus te bestrijden.

Janssen heeft de nieuwe cijfers zelf net binnen en kan er daarom nog niet op reageren. Vrijdag is een bijeenkomst gepland met de FDA, dat dan ook een advies geeft over toelating op de Amerikaanse markt.

Over de beschikbaarheid van het vaccin, dat in Europa naar verwachting half maart wordt toegelaten, kan Janssen vanwege contractuele afspraken niks zeggen. Wel is bekend dat het Leidse bedrijf vorig jaar al vroeg begon met de productie en uitbreiding van productiecapaciteit.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen