Honderden fietsendiefstallen in West-Friesland, kwart betreft elektrische fietsen

Hoorn

In de zes gemeenten die vallen onder het basisteam Hoorn van de politie zijn de afgelopen maanden 520 geregistreerde fietsendiefstallen gepleegd.

Dat meldt een woordvoerder van politie. In circa een kwart van de diefstallen gaat het om elektrische fietsen. Van de 520 geregistreerde fietsendiefstallen ging het in 144 gevallen om een elektrische variant.

,,Over het algemeen zien wij in de politie-eenheid Noord-Holland dat in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld zo’n zesentwintig procent van de fietsen een e-bike betrof’’, laat de woordvoerder weten.

Overigens is naar verwachting het aantal van 520 gestolen fietsen slechts het topje van de ijsberg. Volgens de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) worden er jaarlijks minimaal 500.000 fietsen gestolen, al zijn de exacte cijfers niet bekend. Dat komt onder meer omdat volgens S.A.F.E. slechts één derde van de slachtoffers van fietsendiefstal aangifte doet. Wel daalt het aantal fietsendiefstallen de afgelopen tien jaar, ook al omdat er meer aandacht voor is bij politie en justitie.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen