’Woningen in bedrijfspanden die Deen achterlaat op Hoorn 80’

Deen heeft onder meer het hoofdkantoor en de distributie op Hoorn 80.
© Foto Cyclomedia
Deen verkoopt al zijn winkels en distributiecentra.
© Jaap van der Pijll
1/2
Hoorn

Als straks door het vertrek van Deen Supermarkten bedrijfspanden op Hoorn 80 leeg komen te staan, zouden die moeten worden omgebouwd tot woningen. Dat vinden althans Niek Heijne (D66) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer).

Het is niet voor het eerst dat de gemeenteraadsleden met deze plannen komen. „Al in 1998 en in 2016 hebben wij het idee geopperd om het bedrijventerrein Hoorn 80 gefaseerd om te vormen tot woonwijk. Vanwege de grote woningnood en de aanwezige bedrijven op Hoorn 80 streven wij naar een geleidelijk en harmonisch transformatieproces van bedrijfspanden naar woonlocaties”, schrijven ze aan het college.

Lauwe reacties

Destijds waren de reacties lauw, maar door de oververhitte woningmarkt zal dat ditmaal anders zijn, verwachten Heijne en Tonnaer. „Intussen is de woningnood enorm toegenomen en ontstaat nu onverwachts de unieke situatie dat een aantal bedrijfspanden op Hoorn 80 leeg komt te staan. Het is volgens ons een zeldzaam moment dat in een deel van het bedrijventerrein verschillende bedrijfspanden beschikbaar komen. Deze uitzonderlijke situatie biedt volgens ons kansen om woningbouw te realiseren, tenminste te denken aan de mogelijkheid van transformatie en de eerste stappen daartoe te zetten. Wij willen in ieder geval voorkomen dat door onoplettendheid onze stad nieuwe kansen voor woningbouw laat liggen.”

Eind jaren ’60 was de realisering van Hoorn 80 planologisch gezien de juiste keus, schrijven ze aan het college. ,,Nu is het bedrijventerrein in onze stad op een dislocatie gelegen. Deelt u onze mening dat de realisering van een nieuwe woonwijk op bedrijventerrein Hoorn 80 een betere planologische indeling van onze stad oplevert?’’

Transformatie

Ook willen ze weten of het college serieus de mogelijkheid wil onderzoeken van de transformatie naar woonlocaties en daarover met Deen Vastgoed, ondernemers van Hoorn 80 en ondernemersverenigingen gesprekken wil starten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen