Op deze dag in 2002: Sensatie in San Siro eindigt in een drama voor boven zichzelf uitstijgende Željko Kalac en Roda JC

Gennaro Gattuso en Bernand Tchoutang.
© Foto Hollandse Hoogte / EPA
1/2
Milaan

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ‘verjaardag’ viert. Vandaag: AC Milan - Roda JC in de achtste finale van de UEFA Cup op 28 februari 2002.

Snoeiharde kritiek

Rond de eeuwwisseling is Roda JC een stabiele subtopper in Nederland die regelmatig mee mag doen in Europa. Roda JC wordt in 2001/2002 geleid door voormalig Belgisch bondscoach Georges Leekens. In de UEFA Cup haalt het knap de achtste finale door onder meer af te rekenen met Bordeaux. In de competitie loopt het juist moeizaam. In de week na de ongelukkige 0-1 thuisnederlaag tegen AC Milan –Andrij Sjevtsjenko stond buitenspel voordat hij doelpuntenmaker Jose Mari de bal aangaf – haalt bestuurslid en geldschieter Nol Hendriks snoeihard uit naar zijn hoofdtrainer. Leeskens zou te slap zijn voor zijn spelers. 'Ik zou ons spel graag aanvallender zien. Maar ja, Georges Leekens blijft een Belg.' Ondanks dat Hendriks later claimt dat hij verkeerd is geciteerd, toont Leekens zich in de media geraakt door de kritiek en laat doorschemeren te twijfelen over zijn toekomst in Limburg.

Geweldige uithaal

Roda JC speelt een ijzersterke returnwedstrijd in San Siro. Het heeft het betere van het spel. In de zeventigste minuut stoomt de Nigeriaan met een heerlijke rush op en geeft hij voor op Mark Luijpers die geweldig uithaalt. Het staat weer gelijk over twee wedstrijden. Het juichen is van korte duur. In de slotfase duwt Regilio Vrede de Italiaan Massimo Donati van de bal. Scheidsrechter Wolfgang Stark geeft direct geel. Als Vrede laat merken wat hij daarvan vindt, grijpt de Duitser direct naar de rode kaart.

Željko Kalac

Gelukkig voor Roda heeft het de beschikking over Željko Kalac. Hij keept de wedstrijd van zijn leven en redt geweldig op grote kansen van onder andere Andrea Pirlo. Ondanks alle geweldige reddingen van de Australiër, die vijf jaar later als reservedoelman met AC Milan de Champions League zal winnen, lijkt het in de verlenging toch mis te gaan. Christian Brocchi gaat onderuit na licht contact met Roda-aanvoerder Kevin van Dessel. Ook bij de Limburgers gaan ze uit van een penalty. De toch al niet erg overtuigend fluitende scheidsrechter Stark besluit echter een doeltrap te geven. Niemand begrijpt het maar Roda leeft nog.

Strafschoppen

Ook in de strafschoppenserie lijkt de doelman van Roda JC de hoofdrol te gaan pakken. Hij keert de inzet van José Mari terwijl Yannis Anastasiou en Garba Lawal raak schieten. Maar ook de held van de avond kan niet in zijn eentje wonderen verrichten. Tom Soetaers, Marc Luijpers en Eric van der Luer missen allemaal oog in oog met Milan-keeper Christian Abbiati, terwijl Kalac alleen Kach Kaladze van de Rossoneri van het scoren weet af te houden. Het sprookje is over.

Milo Lambers

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen