Kamerlid Gijs van Dijk vraagt staatssecretaris om te kijken naar andere aanvliegroute straaljagers naar oefengebied Vliehors. Dit om de overlast op Texel terug te dringen

Een van de Nederlandse F-35’s. Met het luik open zijn de bommen duidelijk zichtbaar.

Een van de Nederlandse F-35’s. Met het luik open zijn de bommen duidelijk zichtbaar.© Foto Defensie

Casper Duin
De Cocksdorp

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) wil van Defensie-staatssecretaris Barbara Visser weten of er bij de beslissing om de vliegroute van straaljagers boven militair oefengebied Vliehors te wijzigen rekening is gehouden met de geluidsoverlast in de noordpunt van Texel.

Texelaar Van Dijk heeft Kamervragen gesteld over de gewijzigde aanvliegroute voor luchtmachtoefeningen door F-35’s. Bij de oude route kwamen de straaljagers aanvliegen over de Waddenzee en stegen ze na de beschietingen op de Vliehors op boven de Noordzee. Nu komen ze van de Noordzee en maken ze hoogte boven de Waddenzee. Voor dat opstijgen gebruiken ze veel vermogen en dat levert veel decibellen op boven Texels noordpunt.

Van Dijk wil ook weten op welke wijze de gemeente Texel door het ministerie van Defensie betrokken is bij het besluit. Verder vraagt de PvdA’er aan Visser of zij bereid is om te kiezen voor de alternatieve vliegroute via de kustlijn van de Noordzee, die door Texel is voorgesteld.

De gewijzigde vliegroute heeft geleid tot veel verzet bij inwoners en ondernemers in het noorden van Texel, waaronder de Cocksdorper dorpscommissie en Paracentrum Texel. Zij hebben juridische stappen genomen tegen de keuze voor een gewijzigde aanvliegroute.

De lokale organisaties en bedrijven worden hierin gesteund door de gemeente Texel. Dat waarschuwde eerder, na spoedvragen van de fractie van Texels Belang over dit onderwerp, wel dat het maar de vraag of is de juridische procedure succesvol zal zijn. „Het is overigens maar de vraag of dit succesvol zal zijn in verband met artikel 1.4 van de Crisis- en Herstelwet, waarin kort gezegd is bepaald dat een gemeente geen beroep in kan stellen (en daardoor ook geen bezwaar kan maken) tegen een besluit van een tot de centrale overheid behorend bestuursorgaan, indien dat besluit niet is gericht tot die gemeente (wat hier het geval is)”, zo meldde het college destijds.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.