Half Den Helder hapte er een pizza of bord lasagne weg. Maar aan alles komt een eind: slopers maken korte metten met Costa Smeralda aan de Koningstraat

Slopers maken korte metten met het pand waarin decennialang pizzeria Costa Smeralda gevestigd was.
© Foto Mediahuis/Marten Visser
Den Helder

Je bent geen echte Nieuwedieper als je niet ooit eens een pizza of lasagna hebt gegeten in Costa Smeralda aan de Koningstraat. De pizzeria was een begrip in Den Helder.

Maar aan alles komt een einde. Nadat het restaurant van de familie Assorgia eerder al verhuisde naar een nieuwe plek op Willemsoord verdwijnt nu ook het pand waar zoveel mensen goede herinneringen aan hebben.

Slopers maken momenteel korte metten met het gebouw waarin de pizzeria zo’n veertig jaar gevestigd was. De achterkant, waar het afhaalgedeelte en de keuken zaten, is al weg. Het voorgedeelte volgt snel. Daarmee verdwijnt ook het welbekende interieur met de Romaanse bogen, grof gestuukte wanden, grote wijnflessen en pannendakjes.

Droom

’Giuliano Assorgia verlaat in 1963 het Italiaanse eiland Sardinië om in Nederland zijn droom waar te maken: een eigen Italiaans restaurant’, zo meldt de website van Costa Smeralda. Zijn vrouw Maria volgt hem.

Ze zitten eerst in Drenthe, ’waar ze hard werken en hard sparen’ en strijken in 1978 met zonen Giancarlo en Sandro in Den Helder neer. ’In een klein pandje aan de Koningstraat openen ze hun eerste restaurantje ’Costa Smeralda’ met vier tafeltjes. Het wordt een succes: Den Helder omarmt de familie en hun authentieke Italiaanse recepten en uiteindelijk wordt een nieuw pand aan de Koningstraat betrokken waar ze bijna veertig jaar werken en wonen’.

Het restaurant Costa Smeralda op Willemsoord wordt momenteel gerund door Carlo (Giancarlo), die al van jongs af aan meedraait in de zaak, Sandro is in de muziek terecht gekomen met de band Van Dik Hout.

Het gebied tussen de Spuistraat en de Prinsenstraat wordt door Zeestad opnieuw ontwikkeld. Lang was er sprake van een horecaplein, maar dat idee is inmiddels losgelaten. Het plan is nu om woningen aan de Spuistraat en de Koningstraat te bouwen. Er tussenin komt een afgesloten parkeerterrein voor bewoners.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.