Herdenking Februaristaking Zaandam wegens corona in een ander jasje

Vorig jaar kon de herdenking van de Februaristaking in Zaandam nog wel op traditionele wijze plaatsvinden, maar wel op een andere plek.© Archieffoto Wim Egas

Robert Jan van der Woud
Zaandam

De herdenking van de Februaristaking in Zaandam komt er vrijdag 26 februari vanwege de coronacrisis totaal anders uit te zien. Geen bijeenkomst in het Zaantheater, een minimaal aantal aanwezigen en geen koffie en gebak.

Onno Hoekmeijer heeft dat namens het bestuur van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad bekendgemaakt. Het nieuws is extra zuur omdat het dit jaar juist 80 jaar geleden is dat de werkers het werk neerlegden als protest tegen de Jodenvervolging door de Duitse bezetters. Uiteraard vindt er een herdenking plaats, maar op een andere manier dan gebruikelijk.

Zo vindt de herdenking dit keer niet in het Zaantheater plaats maar op het plein ervoor. Vanwege de coronamaatregelen is er slechts één vertegenwoordiger (in enkele gevallen twee) aanwezig van de organisaties die traditioneel bloemen leggen bij het monument van Truus Menger. Dat zijn de burgemeesters van Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, en vertegenwoordigers van het Hoekman Fonds, Contactgroep Voormalig Verzet ZW, basisschool De Dijk Oost, Amnesty International en vijf vertegenwoordigers van politieke partijen in de gemeenteraad van Zaanstad.

Dit jaar houdt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad een toespraak. Stadsdichter Ellis van Atten draagt een gedicht voor. Er worden bloemen gelegd bij het monument door de genodigden, en andere Zaankanters kunnen na afloop van de officiële herdenking zelf ook bloemen leggen. Wie niet bij de officiële herdenking aanwezig kan zijn: RTV Zaanstreek maakt televisieopnames die later op de dag worden uitgezonden.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.