Miljardeninjectie onderwijs, halvering collegegeld voor alle studenten

DEN HAAG

Er komt een miljardeninjectie in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn opgelopen door de coronasluiting. Volgens ingewijden gaat het om een bedrag tussen de 6 en de 8,5 miljard euro.

Ook komt uitvoerige compensatie voor studenten die studievertraging hebben opgelopen. Om te beginnen hoeven alle studenten maar de helft van het collegegeld te betalen. De maatregel gold al in bepaalde gevallen, maar wordt nu algemeen.

Demissionair onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven maken de invulling van het Nationaal Programma na corona woensdagmiddag bekend tijdens een persconferentie. Het programma strekt zich ver buiten het onderwijsveld uit en omvat bijvoorbeeld ook de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Slob gaf eerder aan dat de onderwijsachterstanden zo groot zijn, dat ze niet binnen een jaar zijn in te lopen. „We hebben even gedacht dat het ons zou lukken om in dit schooljaar alle problemen weg te werken. Dat moment zijn we gepasseerd”, zei de bewindsman in De Telegraaf. Het herstelplan is voor meerdere jaren, waarbij leerlingen ’naast de nodige ondersteuning ook de nodige rust, ruimte en tijd krijgen’, zo gaf Slob onlangs aan in een brief aan de Tweede Kamer. Er komen bijspijkerprogramma’s in het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast gaat er geld naar het verlichten van de werkdruk van docenten en studiebegeleiders. Afgelopen maanden heeft het kabinet al zo’n 535 miljoen uitgetrokken om scholen te ondersteunen.

Het kabinet werkt intussen aan een manier om per 1 maart de middelbare scholen beperkt te heropenen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen