Een van twee hoofdverdachten in vermissingszaak Sumanta Bansi vrij

ANP
HOORN

Een van de twee hoofdverdachten in de zaak van de vermiste Sumanta Bansi komt op vrije voeten. De rechtbank in Alkmaar heeft maandag bepaald dat Dwarka B. (63) uit Hoorn wordt vrijgelaten. Het voorarrest van zoon Manodj B. (41) wordt verlengd.

Justitie verdenkt ook de echtgenote van Manodj B. van betrokkenheid, bleek op de zitting. Bansi wordt al bijna drie jaar vermist. De officier van justitie stelt in de aanklacht dat de verdachten de 23-jarige Bansi tussen 17 februari en 27 februari 2018 in Hoorn om het leven zouden hebben gebracht. Justitie presenteerde als motief voor de moord de zwangerschap van de studente, waardoor de eer van de Hindoestaanse familie op het spel stond. Ze was volgens justitie zwanger van Manodj B., waar zijn vader boos over was. Bij haar eerste zwangerschap had ze onder druk van de familie besloten tot abortus.

Volgens de rechtbank heeft vader B. wel wetenschap over de moord, maar missen de harde bewijzen dat hij ook daadwerkelijk bij de moord betrokken was. Advocaat Theo Hiddema reageerde na afloop van de beslissing van de rechtbank verheugd: "Het OM heeft geen spatje bewijs dat de vader betrokken was bij de doodslag. Er is alleen een schaduwtje dat hij er iets van weet, omdat uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat de familie de politie op afstand houdt. Maar dat wil niet zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de dood."

De UvA-studente biomedische wetenschappen verbleef in Hoorn in het gezamenlijke huishouden van beide verdachten. Beide mannen werden in november 2020 opgepakt en zitten in voorarrest. Ze stonden maandag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank. De echtgenote en de broer van Manodj worden ook als verdachten aangemerkt, maar zij zitten niet meer vast.

De vermissing van Bansi is verschillende keren behandeld in Opsporing Verzocht. Ze verdween spoorloos. De politie stelde vrij snel vast dat ze waarschijnlijk het slachtoffer was geworden van een misdrijf en niet meer in leven zou zijn. Maar ondanks meerdere zoekacties in het Robbenoordbos in de kop van Noord-Holland en in het water langs de Afsluitdijk is haar lichaam onvindbaar.

Volgens justitie klopt het alibi van Manodj niet. Zo zou hij tegen de politie hebben verklaard dat hij op de dag van de vermissing aan het werk was, maar volgens zijn werkgever had hij een atv-dag. Uit onderzoek is verder gebleken dat hij met zijn vader in de auto naar de kop van de Afsluitdijk is gereden, met de telefoons uit.

In afgeluisterde gesprekken sprak hij later met zijn broer over het politieonderzoek: "Ai, ai, ai, we komen in Opsporing Verzocht. We hebben haar gewoon vermoord. Ze weten wel wat er is gebeurd, die zijn niet dom hoor. Ze weten alleen niet waar." In de afgeluisterde gesprekken zijn de broers het erover eens dat hun vader ΅zijn klepper moet houden".

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen