Minst geliefde station? Den Helder-Zuid

Station Den Helder-Zuid.

Station Den Helder-Zuid.© Archieffoto

ANP
UTRECHT

Acht van de tien treinreizigers (79 procent) waren vorig jaar positief over de treinstations in Nederland en gaven die als rapportcijfer een 7 of hoger. In 2019 lag dat percentage met 77 procent maar net iets lager. In 2014 was slechts 65 procent zo te spreken over de stations.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van ProRail en NS onder bijna 70.000 reizigers dat werd uitgevoerd door I&O research. Door corona waren de reizigersaantallen beduidend lager dan in de jaren ervoor. Op sommige kleine stations onvoldoende reizigers ondervraagd konden worden. Reizigers gaven een ruime 7 als rapportcijfer voor de corona-aanwijzingen op stations, zoals bestickering en looproutes.

Het monumentale station Klimmen-Ransdaal in de Limburgse gemeente Voerendaal werd, net als in 2019, het meest gewaardeerd. Van de reizigers die het station aandeden is 96 procent tevreden. Station Klimmen-Ransdaal is een rijksmonument en stamt uit 1913. Het kleine station aan de spoorlijn Heerlen-Maastricht is een ontwerp van architect George van Heukelom die ook onder meer het station van Hengelo heeft ontworpen. In de jaren 90 werd station Klimmen-Ransdaal nog met sluiting bedreigd.

Station Zuidbroek (Groningen) en Boskoop-Snijdelwijk (Zuid-Holland) eindigden met allebei 94 procent op de tweede en derde plek. Van de grotere stations vielen vooral Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal in de smaak bij de reizigers.

Station Den Helder-Zuid was vorig jaar met 25 procent tevredenheid het minst populair. Een jaar eerder werd het station ook niet goed gewaardeerd. Ook de stations Arnhem Velperpoort, Nijmegen Dukenburg en Delft Campus, dat op dit moment wordt verbouwd, scoren slecht en bungelen onderaan de lijst.

Aan de deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd wat ze van hun station vinden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.