Personeel NS vreest onveiliger station Zaandam

De nieuwe entree van het station.© foto pr

Frans van den Berg
Zaandam

Wanneer het loket op het station Zaandam eerder dicht gaat, gaat dat ten koste van de sociale veiligheid op het station.

Daarvoor waarschuwt het personeel van het serviceloket in Zaandam. De gemeente Zaanstad wordt daarom gevraagd om de NS ervan te overtuigen om de openingstijden ongewijzigd te laten.

NS is van plan om flink te bezuinigen en sluit op veel stations zoals Alkmaar en Hoorn de loketten. Zaandam wordt in dat opzicht gespaard, maar de servicewinkel is niet meer open van 07 tot 19 uur, maar van 09 tot 16:30 uur.

„Wij, het personeel van station Zaandam, vinden dit natuurlijk niet leuk omdat het ten koste gaat van arbeidsplaatsen”, staat in de brief. „De sociale veiligheid op het station zal er nog verder op achteruit gaan. Het stationsgebied is en wordt steeds meer opgeknapt (zo ook onze servicewinkel in het station) en is daardoor een toeristische trekpleister op zich aan het worden. Het zou dan ook heel erg jammer zijn dat wanneer de toeristen straks hun weg weer terug vinden naar Zaandam er niemand is om ze te helpen.”

Op station Zaandam werden in de eerste tien maanden van 2020 negentig incidenten gemeld door NS, waarvan dertien ernstig (geweld tegen personeel of reizigers). Op dit station heeft Prorail al eigen camera’s hangen en wordt het station nu in de nachtelijke uren afgesloten.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.