Partij voor de Dieren vraagt om volledig jachtverbod vanwege de sneeuw

Damherten in de zeereep. De Partij voor de Dieren wil een jachtverbod op onder meer deze dieren vanwege het extreme weer.© Peter Schat

Peter Schat
Haarlem

Vanwege het strenge winterweer moet de jacht worden gestaakt, zegt de Partij voor de Dieren. Het Noord-Hollandse Statenlid Fabian Zoon gaat in een Statencommissievergadering maandag aan gedeputeerde Esther Rommel vragen een volledig jachtverbod in te stellen.

Zoon: „De dieren raken verzwakt en uitgeput door de kou en doordat er weinig voedsel en water beschikbaar is. Het minste wat we voor deze dieren kunnen doen is ze met rust laten en niet afknallen.”

De provincie kan bij extreem winterweer de plezierjacht stilleggen. Hieronder valt het jagen op fazanten, hazen, konijnen, wilde eenden en houtduiven.

De Partij voor de Dieren wil de jacht niet alleen laten staken op deze vijf zogenoemde vrij bejaagbare dieren, maar ook op dieren waarvoor de provincie een ontheffing, vrijstelling of opdracht heeft verleend, zoals knobbelzwanen, meerkoeten, vossen, ganzen en damherten.

Zoon: „Een tijdelijk jachtverbod zou een mooi besluit zijn. Maar een nog mooier besluit is een definitief jachtverbod.”

In diverse andere provincies is ook de oproep gedaan om de jacht stil te leggen vanwege het winterweer.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen