Turntrainer Gerrit Beltman, die met schuldbekentenis over wangedrag het turnschandaal ontketende, dient ontslag bij Duitse club in

Gerrit Beltman.

Gerrit Beltman.© Foto NOS

Van onze verslaggever
Chemnitz

Turncoach Gerrit Beltman, die vorig jaar met een schuldbekentenis het turnschandaal rondom grensoverschrijdend gedrag in Nederland aan het rollen bracht, heeft bij de Duitse club TuS 1861 Chemnitz-Altendorf zijn ontslag ingediend. Zijn contract wordt per 1 maart ontbonden.

Beltman nam het besluit om schade aan de club en aan de turnsters die hij traint te voorkomen.

Beltman biechtte vorig jaar juli in deze krant op decennialang jonge turnsters fysiek en geestelijk te hebben mishandeld tijdens trainingen. Op dezelfde dag traden tien (ex-)turnsters in detail naar buiten over het schrikbewind van hem en andere trainers. Als gevolg van die onthullingen volgden nieuwe turnstersgetuigenissen, mede door de hashtag #ikbeneenvanhen.

Lees ook: Turntrainer Gerrit Beltman geeft grensoverschrijdend gedrag toe en doet een boekje open: ’Ik was bezeten en ik was niet de enige’

En: ’Hij grijpt met zijn handen mijn keel vast en tilt me aan mijn nek de lucht in.’ Mishandeld, vernederd en van je identiteit beroofd: dit overkwam topturnsters in Nederland

Momenteel is een onafhankelijk onderzoek gaande naar aard en omvang van de wanpraktijken. Eind maart worden de bevindingen verwacht.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

De 64-jarige Beltman, die als een van de grondleggers van het Nederlandse turnsucces wordt gezien en als bondscoach op tal van EK’s en WK’s actief was, vond deze zomer emplooi in Chemnitz, de plek waar hij van 2014 tot en met 2016 ook al werkzaam was.

De Duitse club is momenteel verwikkeld in een eigen turnschandaal. (Bonds)trainer en hoofdtrainer van de club Gabriele Frehse is door veertien oud-turnsters, onder wie ex-wereldkampioen Pauline Schäfer, beschuldigd van psychische vernedering en door de bond op non-actief gezet.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen